Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4711.10.20237

6748-2023 (12 00 01)

Ändringar i läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo, B1 -lärokursen i finska

Sammandrag: -

Ssnfu § 47

Rektor Marianne Pärnänen och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 28.9.2023:

 

Lärokursen i det andra inhemska språket studeras enligt gymnasielagen (4.10.2018/810, 13 § mom. 2) antingen som A- eller B1-språk. Vid Katedralskolan i Åbo kan de studerande välja mellan att läsa finska enligt den modersmålsinriktade lärokursen eller A-lärokursen. Bland de studerande som läser enligt A-lärokursen förefaller antalet studerande som kämpar med att bli godkända i studieavsnitten öka och det enda alternativet som hittills har kunnat erbjudas de studerande är distansstudier vid Vasa aftonläroverk. För studerande med utmaningar i språkstudierna är det här inte en hållbar lösning, eftersom det förutsätter en hel del självstudier. Dessutom har studerande som omfattas av den utvidgade läroplikten numera rätt till avgiftsfria studier.

 

För att möjliggöra gymnasiestudier även för studerande med utmaningar i det andra inhemska språket önskar de ansvariga för finskaundervisningen vid Katedralskolan i Åbo att studerande, som har stora utmaningar att klara av A-lärokursen med godkända vitsord, erbjudas möjligheten att läsa finska enligt B1-lärokursen. För att möjliggöra detta behöver läroplanen för Katedralskolan i Åbo kompletteras med en beskrivning av de obligatoriska studierna i finska, B1-lärokursen, omfattande 10 studiepoäng.

 

Om alla fem studieavsnitt förverkligas under ett läsår motsvarar det en tilläggskostnad på ca 19.000 € (5 * 3.800 €/åvt) i personalutgifter.

 

Bilaga 1               Finska, B1-lärokurs               

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att godkänna de lokala och samtidigt gymnasievisa ändringarna och kompletteringarna till läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo.

Beslut​Förslaget godkändes.

Rektor Marianne Pärnänen presenterade ärendet under mötet.​​

Sändlista

förkPärnänen Marianne


Bilagor:

Ssnfu § 47
Bilaga 1:Finska, B1-lärokurs