Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2813.06.20233

4528-2023 (12 00 01)

Ändringar i läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo

Sammandrag: -

Ssnfu § 28

Rektor Marianne Pärnänen och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 9.6.2023:

 

Utbildningsstyrelsen har 10.5.2022 och 2.12.2022 ändrat grunderna för gymnasiets läroplan för gymnasieutbildning för ungdomar. Ändringarna i förskriften OPH-1103-2022 gäller kapitlen 2.1 Gymnasieutbildningens uppdrag, 4.3 Studerandevård, 4.4 Plan för användning av disciplinära åtgärder och förfaringssätt och i föreskriften OPH-4610-2022 kapitlen 1.1 Uppgörandet av läroplanen, 1.2 Läroplanens innehåll, 4.3 Studerandevård, 4.3.1 Utbildningsanordnarens studerandevårdsplan, 4.4 Disciplin samt 4.4.1 Innehållet i planen för användning av disciplinära åtgärder och förfaringssätt.

 

Av ovannämnda ändringarna är det kapitlen 4.3 Studerandevård och 4.4 Disciplin som förutsätter att anordnarna av gymnasieutbildning reviderar den lokala och enhetsvisa läroplanen.

 

Arbetet med att revidera nämnda kapitel inleddes hösten 2022 och har skett i samarbete med arbetsgrupper inom den finskspråkiga gymnasieutbildningen i Åbo. De lokala och enhetsvisa tillägg som hittills utarbetats gäller Ordningsreglerna för gymnasierna i Åbo. De övriga lokala tilläggen, utbildningsanordnarens studerandevårdsplan samt planen för användning av disciplinära åtgärder och förfaringssätt, blir klara senare i höst.

 

Svenska sektionen har enligt instruktionen för bildningssektorn till uppgift att godkänna den lokala läroplanen för de svenskspråkiga skolornas del.

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände den lokala läroplanen för det svenska gymnasiet den 10.12.2020 § 62 samt de gymnasievisa tilläggen till läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo 20.5.2021 § 42.

 

I kapitel 5.7 Frågor kring bedömning som avgörs på lokal nivå, underrubriken Principerna för höjning av godkända och underkända vitsord och antalet höjningsförsök, har meningen ”Om en studerande har en godtagbar orsak att vara frånvarande från det första tillfället, skriver hen provet vid omtagningen” korrigerats till ”Om den studerande utan godtagbar orsak är frånvarande från det första tillfället, har hen endast ett tillfälle kvar att skriva provet.” för att motsvara de gemensamma tillvägagångssätt som fastslagits för alla Åbo stads gymnasier. Av samma anledning stryks meningen ”I den gymnasievisa delen beskrivs närmare hur omtagnings- och höjningsförsöken går till.”

 

Bilaga 1               Ordningsreglerna

 

Bilaga 2               Den reviderade texten i kapitel 5.7

 

Bilaga 3               Läroplanen, Katedralskolan i Åbo                

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att godkänna de lokala och samtidigt gymnasievisa ändringarna och kompletteringarna till läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo. Ändringarna träder i kraft omedelbart.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkPärnänen Marianne


Bilagor:

Ssnfu § 28
Bilaga 1:Ordningsreglerna
Bilaga 2:Den reviderade texten i kapitel 5.7
Bilaga 3:Läroplanen, Katedralskolan i Åbo