Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning1621.03.20234

1246-2023 (05 10 00, 00 01 02)

Åbo stads riktlinjer för ordnande av skiftomsorg i småbarnspedagogiken

Sammandrag: -

Ssnfu § 16

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson 16.3.2023:

 

Finska sektionen för småbarnsfostran och grundläggande utbildning vid nämnden för fostran och undervisning beslutade tidigare om riktlinjerna för skiftomsorgen 25.4.2019 § 12. Riktlinjerna behöver uppdateras. Områdeschef Pia Jokinen ledde beredningen. I beredningen deltog närmaste chefer, ställföreträdande chefer och speciallärare inom småbarnspedagogik som arbetar i skiftomsorgen. Med riktlinjerna säkerställer man att bestämmelserna i lagen om småbarnspedagogik uppfylls: att småbarnspedagogiken är högklassig, att personalen är tillräcklig och att bestämmelserna i kollektivavtalet möts i ordnandet av personalens arbetstid. De centrala ändringarna är märkta med kursiv stil. I de riktlinjer som föreslås godkännas tar man inte längre ställning till tidpunkterna för måltiderna, ärenden som gäller barnets stöd eller förskoleundervisningen, eftersom det redan finns tydliga normer eller övriga handlingar som styr dessa.

 

Lagstiftning som styr verksamheten

 

Enligt 5 § i lagen om småbarnspedagogik (540/2018) ska kommunen ordna småbarnspedagogik i den omfattning och i den form som behovet i kommunen förutsätter. I samma paragraf bestäms att daghemmens verksamhet under kalenderåret och deras öppettider under dygnet ska ordnas efter lokalt behov.

 

Enligt 9 § i lagen om småbarnspedagogik får småbarnspedagogiken för ett barn pågå högst tio timmar utan avbrott per dygn, med undantag för skiftomsorg där den dagliga tiden ska anpassas till barnets behov.

 

I 13 § i lagen om småbarnspedagogik bestäms följande om anordnandet av skiftomsorg: Skiftomsorg ordnas på kvällstid, nattetid, veckoslut och söckenhelger och andra helger på daghem eller i familjevård. Skiftomsorg ska i behövlig utsträckning ordnas för barn som behöver detta på grund av en förälders eller en annan vårdnadshavares arbete eller studier. Rätt till skiftomsorg är alltså inte en subjektiv rätt.

 

Tjänster som erbjuds och begrepp i anknytning till dessa

 

De enheter för småbarnspedagogik som har öppet dagtid har i huvudsak öppet kl. 6.30–17.00 samt vid behov kl. 6.00–18.00 enligt vårdnadshavarnas arbetsskift eller studier.

 

Skiftomsorg är småbarnspedagogik som ordnas i daghem för skiftomsorg kl. 17.00–6.30. Småbarnspedagogik som ordnas under veckoslut och söckenhelger är också skiftomsorg. På kvällarna ordnas småbarnspedagogik i daghem som har öppet till kl. 22.

 

Småbarnspedagogik som ordnas dygnet runt ordnas alla tider på dygnet och alla veckodagar. Under midsommaren är skiftomsorgens övriga daghem i regel stängda, det sista daghemmet som har öppet stänger under den föregående vardagen. Under julen är öppettiderna de samma som under midsommaren, det sista daghemmet som har öppet stänger under den föregående vardagen. Under midsommar och jul öppnar daghem som erbjuder skiftomsorg i regel den första vardagen efter högtiden. Under midsommaren och julen koncentreras servicebehovet till daghem som erbjuder omsorg dygnet runt.

 

Barngrupper och personal i skiftomsorgen

 

Antalet barn och personal i barngrupperna i daghem med skiftomsorg är större än i vanliga daghemsgrupper. I de ifrågavarande grupperna arbetar huvudsakligen fyra personer i omsorgs- och fostringsuppgifter (sex personer i småbarnspedagogik dygnet runt) och i grupperna finns ett antal barn som enligt relationstalet motsvarar dem enligt 1 § i statsrådets förordning om småbarnspedagogik (753/2018). Ifrågavarande barngrupper har delats in i smågrupper så att bestämmelserna i 35 § i lagen om småbarnspedagogik (540/2018) möts. Barnens vårdtider och personalens arbetstider i skiftomsorgen fördelas enligt olika tider på dygnet (morgon, dag, kväll och natt).

 

Rätt till skiftomsorg

 

Subjektiv rätt till skiftomsorg finns inte. Skiftomsorg ordnas endast för de barn som enligt avtalet om småbarnspedagogik har behov av skiftomsorg. Då får vårdnadshavarna möjlighet att i småbarnspedagogikens informationssystem reservera tider i småbarnspedagogiken på kvällar, nätter och veckoslut. Då familjen ansöker om skiftomsorg ber den enhet som ordnar småbarnspedagogik om att få ett intyg över behovet av skiftomsorg. Ett sådant intyg är t.ex. intyg av arbetsgivaren över att föräldern arbetar i skift. Behovet av skiftomsorg kontrolleras regelbundet, dock minst en gång under verksamhetsperioden.

 

Behovet av skiftomsorg kan uppstå på grund av föräldrarnas regelbundna och kontinuerliga skiftarbete eller arbete eller studier som genomförs i skiftliknande förhållanden. Barnens närvarotider i skiftomsorgen inom småbarnspedagogiken grundar sig i första hand på föräldrarnas arbetsskift. Barnet kan delta i småbarnspedagogiken då båda föräldrarna är på sin arbetsplats samt efter ett nattskift medan föräldrarna sover. Åtta timmar anses vara en skälig sömn. Övriga behov av omsorg bör ordnas på annat sätt. Utgångspunkten är att föräldrarnas lediga dagar och semesterdagar också är lediga dagar och semesterdagar för barnet. Med tanke på barnets välbefinnande behöver ett barn som deltar i skiftomsorgen även lediga dagar då det inte deltar i småbarnspedagogik. Vårdnadshavarna ska se till att barnet får tillräckligt många lediga dagar. I genomsnitt åtta lediga dagar per månad anses vara tillräckligt. I avtalet om barnets småbarnspedagogik antecknas en plan om hur barnets lediga dagar ordnas.

 

Om behovet av skiftomsorg upphör, ordnas för barnet en plats inom småbarnspedagogik i en annan grupp, på ett annat daghem eller i familjedagvården. I Åbo ordnas finskspråkig småbarnspedagogik dygnet runt alla veckodagar i Kaskenmäen päiväkoti och svenskspråkig småbarnspedagogik i daghemmet Port Arthur. Ifall barnets behov av småbarnspedagogik dygnet runt upphör men behovet av kvällsomsorg fortsätter, strävar man efter att i första hand ordna barnets småbarnspedagogik i gruppen på daghemmet Kaskenmäen päiväkoti eller på svenska i Daghem Port Arthur. I övriga fall ordnas barnet en plats inom småbarnspedagogik vid ett annat daghem eller i familjedagvården. Småbarnspedagogiken vid Åbo stad bestämmer om flyttandet av barnet till en annan grupp, ett annat daghem eller till familjedagvården samt därtill tidpunkten för detta. Saken diskuteras med barnets vårdnadshavare innan det ifrågavarande beslutet fattas.

 

För skolelever i årskurserna 1 och 2 kan tillfällig skiftomsorg ordnas enligt prövning, ifall det är möjligt efter att barn under skolåldern placerats och getts platser och resurserna räcker till.

 

Att meddela om behovet av skiftomsorg

 

Barnets behov av småbarnspedagogik för den följande veckan och det följande veckoslutet, inklusive behov av vård kvällstid och på natten, bör sparas i småbarnspedagogikens system före måndag kl. 12 då systemet låses. Det behov av omsorg som meddelats efter måndag kl. 12 kan endast tas i beaktande ifall de arbetsskift som redan bekräftats möjliggör detta. Utöver reserveringarna i systemet ska vårdnadshavarna på begäran tillhandahålla enheten för skiftomsorg av arbetsgivaren bekräftade listor på arbetspass eller ett schema för studierna. Arbetstiden för småbarnspedagogikens personal fördelas enligt de reserverade tiderna.

 

Ändringar i de tider som barnets deltar i småbarnspedagogiken och ändringar i arbetsskiften ska omedelbart meddelas till enheten för småbarnspedagogik, sådana ändringar är t.ex. att barnet insjuknar, en annan person hämtar barnet eller att barnet har en ledig dag.

 

Finska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände riktlinjerna 16.2.2023 § 14.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar godkänna de ovan föreslagna riktlinjerna för ordnande av skiftomsorg i Åbo stad. Riktlinjerna träder i kraft omgående.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkAhokoski Essi
förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkKojo Karola
förkKulmala Vesa