Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning1115.02.20235

177-2023 (00 01 02, 05 10 00)

Utredning om svenskspråkiga öppna tjänster inom småbarnspedagogiken

Sammandrag: -

Ssnfu § 11

 

Servicechef Hanna Karlsson 9.2.2023:

 

Servicen inom småbarnspedagogiken har utvecklats under de senaste åren i Åbo. Dels har syftet varit att höja kvaliteteten i enlighet med planen för småbarnspedagogik, men också att svara på en samhällelig förändring som påverkat familjernas livs- och arbetssituation. Den svenskspråkiga småbarnspedagogiken har utvecklats under de senaste åren för att svara mot servicebehovet.

 

Den finskspråkiga småbarnspedagogikens tjänster inom den så kallade öppna småbarnspedagogiken har ökat och blivit mångsidigare. Verksamhetsformer som parkverksamhet, klubbverksamhet och öppen daghemsverksamhet har etablerats som stadens egna tjänster eller som tjänster som produceras i samarbete med tredje sektorn.

 

Svenskspråkig småbarnspedagogik har tidigare haft egen svenskspråkig lekparksverksamhet i Idrottsparken. Servicen avslutades efter att den inte hade kunder. Som bäst hade parken 2 kunder. Ett försök gjordes att flytta parkverksamheten närmare centrumområdet till Skolgatan 10 där det även fanns bättre möjligheter att bidra med inomhusutrymmen, men efter en kort tid lades verksamheten ner.

 

Ett nytt försök för öppen verksamhet inleddes senare i centrum som ett samarbetsprojekt med svenska församlingen som erbjöd sina utrymmen på Auragatan för dagklubbsverksamheten. Dagklubben hade en småbarnspedagogisk, lärarledd verksamhet vissa förmiddagar i veckan. Efter en tid blev det behov att hitta nya utrymmen för klubben och verksamheten öppnades i Braheskolan. Braheskolans enhet ligger geografiskt på ett område som är tillgängligt för många svenskspråkiga familjer inom gångavstånd eller med bra bussförbindelser. Klubbverksamheten hade dock inte möjlighet att få egna utrymmen utan fungerade i fastighetens utrymmen under de tider under förmiddagen som var tillgängliga. Verksamheten lades ner då den inte lyckades locka tillräckligt med besökare och dels för att verksamhetens vardagliga verksamhet var utmanande att ordna ändamålsenligt.

 

Efter några års paus i försöken att anordna svenskspråkiga öppna tjänster inom småbarnspedagogik finns det ett klart behov att dessa tjänster måste utvecklas. Verksamhetsformerna som behöver utredas är parkverksamhet, öppen daghemsverksamhet för barn med medföljande förälder samt klubbverksamhet.

 

Parkverksamheten kunde med fördel ordnas i samarbete med finskspråkiga småbarnspedagogik t.ex. i Puolalaparken, som är tillgänglig med kollektivtrafik från så gott som hela Åbo. Parkverksamheten kräver en svenskspråkig ledare. Tidsmässigt kunde verksamheten inledas hösten 2023. Det krävs då beslut kring vem som ansvarar och leder verksamheten samt kring finansieringen. Viktigt är att fundera på hur vikariearrangemangen kan ordnas vid frånvaro. En viktig del är även marknadsföringen mot stadens invånare så att familjerna blir medvetna om verksamheten.

 

Klubbverksamheten kunde i första hand utvecklas i samarbete med tredje sektorn men även som stadens egen verksamhet om det finns tillgång till lämpliga utrymmen. Viktigt är att klubbverksamheten blir tillgänglig för alla familjer och följer de målsättningar som planen för småbarnspedagogik ställer på innehåll och personalens behörighet. En tidtabell för när klubbverksamhet på svenska skulle bli möjligt kan ännu inte ges.

 

Öppen daghemsverksamhet är en verksamhetsform som befrämjar samarbetet och den dagliga växelverkan mellan vårdnadshavare och småbarnspedagogiken. Det är en lågtröskelverksamhet för många olika familjer att bekanta sig med småbarnspedagogiken och som underlättar integration i samhället och befrämjar sociala kontakter mellan vårdnadshavarna. För att utveckla denna verksamhetsform behöver det i kommande daghemsbyggen införas reservationer i utrymmena för att möjliggöra öppen daghemsverksamhet. Dessa utrymmen skulle då lämpa sig även att använda för klubbverksamhet, föräldraföreningar och andra grupper. Utrymmena kunde hyras ut till andra brukare under kvällar, helger och lovtider.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 10.2.2023:

 

 

Förslag          Svenska sektionen antecknar utredningen för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkJalonen Timo
förkKulmala Vesa