Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4104.10.20223

6782-2022 (12 00 00, 12 00 02)

Aftonskola

Sammandrag: -

Ssnfu § 41

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 29.9.2022:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att mötet är offentligt för detta ärendes del enligt kommunallagens 101 §.

 

Utredningen och utvecklingen av servicenätverket för svenskspråkig fostran och undervisning har inletts och skolornas elevupptagningsområden hör också till denna helhet. I utredningen av servicenätverket granskas de svenskspråkiga tjänsterna och befolkningsprognoserna för den svenskspråkiga befolkningen. I utredningen bedöms också de framtida lokalbehoven och därtill bereds förslag till riktlinjer som de beslutsfattande organen sedan behandlar. 

 

Ändringar i elevupptagningsområden föreslås för att möjliggöra en jämnare hänvisning av eleverna till de olika skolorna enligt lokalresurs. Förutsättningarna för detta är tydliga kriterier vid hänvisningen av eleverna till de olika skolorna samt att lärstigen för den enskilda eleven ska bli så enhetlig som möjligt. Styrningen till förskolan behöver följa samma kriterier som elevupptagningen till skolorna. 

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslöt i juni 2022 att man kan framskrida med att utreda ett enda elevupptagningsområde. Arbetsgruppen har skapat ett förslag om de kriterier och principer för elevupptagningen som styr hur eleverna hänvisas till de olika skolorna i elevupptagningsområdet. 

 

I praktiken skulle detta betyda att Cygnaeus skola, Braheskolan åk 1–2 och Sirkkala skola har ett gemensamt elevupptagningsområde. Eleven skulle kunna anvisas en plats i vilken som helst av dessa skolor. Ifall det inte finns platser för alla sökande i skolan, grundar sig beslutet om elevens skola i första hand på att eleven ska ha en trygg skolväg och att eleven så smidigt som möjligt ska kunna ta sig till skolan till fots, med cykel eller med kollektivtrafiken. 

 

Planen är att ändringen av elevupptagningsområdet och elevupptagningens principer ska behandlas av svenska sektionen i november. Ändringen skulle träda i kraft 2023. 

 

Servicehelheten för fostran och undervisning samlar in kommuninvånarnas åsikter genom enkäten i tjänsten Kerro kantasi. Enkäten är öppen 23.9.–14.10.2022 på stadens hemsida.

 

Detta mötesärende är offentligt enligt kommunallagens 101 §. Allmänheten har möjlighet att ta del av informationen under aftonskoleärendet. Rektorerna för den grundläggande utbildningen deltar även i sammanträdet.

 

Tilläggsmaterial 1               Presentation

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att mötet är offentligt för detta ärendes del enligt kommunallagens 101 §.
Svenska sektionen antecknar ärendet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.