Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3701.09.20225

9769-2022 (12 00 01)

Ändringar i Åbo stads läroplan för förskoleundervisning och i läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning

Sammandrag: -

Ssnfu § 37

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson 24.8.2022:

 

Svenska sektionen har enligt Åbo stads förvaltningsstadga till uppgift att godkänna den lokala läroplanen för förskoleundervisning.

 

Utbildningsstyrelsen har preciserat förskoleundervisningens läroplansgrunder som bygger på ändringar som gjorts i lagen om grundläggande utbildning. Målet med preciseringarna i lagen och grunderna är att säkerställa en trygg lärmiljö för alla. Förnyelsen är en del av undervisnings- och kulturministeriets åtgärdsprogram för förebyggande av mobbning, våld och trakasserier.

 

Ändringarna träder i kraft 1.8.2022. De lokala läroplanerna, Åbo stads läroplan för förskoleundervisning och Åbo stads läroplan för försöket med tvåårig förskoleundervisning har uppdaterats att motsvara de givna föreskrifterna.

 

I den lokala läroplanen har disciplinära åtgärder och ordningsregler för förskoleundervisningen lagts till (kapitel 2), dessutom har förebyggande av mobbning, våld och trakasserier preciserats (kapitel 3). Enhetschefens och lärarens skyldighet att anmäla misstänkt mobbning, trakasseri, diskriminering eller våld finns nu skrivet förutom i grunderna (kapitel 6) också i den lokala delen (kapitel 3).

 

Planerna har därtill reviderats att motsvara nuvarande praxis och överenskommelser inom förskoleundervisningen i Åbo. Preciseringar har gjorts gällande bedömning av språkkunskaper i svenska hos tvåspråkiga och flerspråkiga barn (kapitel 4). I kapitlet om stöd för växande och lärande (kapitel 5) har stödet för den kompletterande småbarnspedagogikens del beskrivits i enlighet med den nyreviderade lokala planen för småbarnspedagogik och lagen om småbarnspedagogik (540/2018). Kapitlet om elevvård (kapitel 6) har skrivits att motsvara stadens årsklocka för elevvården i förskoleundervisningen.

 

Bilaga 1               Åbo stads läroplan för förskoleundervisningen

Bilaga 2               Åbo stads läroplan för försöket med tvåårig förskoleundervisning 2022-2024

 

Efter godkännande publiceras läroplanerna i eGrunder, på peda.net och stadens webbsidor.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag         Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner de reviderade lokala läroplanerna: Åbo stads läroplan för förskoleundervisningen och Åbo stads läroplan för försöket med tvåårig förskoleundervisning 2021-2024. Planerna träder i kraft omedelbart.

 

 

 

 

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkKarlsson Hanna
förkKojo Karola


Bilagor:

Ssnfu § 37
Bilaga 1:Åbo stads läroplan för förskoleundervisningen
Bilaga 2:Åbo stads läroplan för försöket med tvåårig försko-leundervisning 2022-2024