Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3207.06.20221

6932-2022 (07 02 01)

Resultat från studentskrivningarna våren 2022

Sammandrag: -

Ssnfu § 32

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 6.6.2022:

 

Åbogymnasierna har också i år haft goda framgångar i studentskrivningarna.

Resultaten från studentskrivningarna presenteras i en mängd olika officiella jämförelser. Här presenteras resultaten som grundar sig på medeltalen från alla prov i alla ämnen för de studerandes del som utexamineras under våren.

 

I Åbo har också tidigare använts referensdata som grundat sig på medeltalen för abiturienternas fyra obligatoriska prov, men SEN producerar inte mer denna statistik. Denna statistikföring upphörde i samband med studentskrivningarna under hösten 2021. Orsaken till ändringen är att också examenshelheter enligt den ändrade lagen är inkluderade i statistiken. Det är inte längre möjligt att separat identifiera vilka av proven som är obligatoriska och vilka som är extra prov. Det som ändrar i.o.m. den nya strukturen på studentexamen är att man inte längre delar in proven i obligatoriska/extra.

 

Detta gör det svårare att jämföra resultaten, för i en del gymnasier skriver de studerande kanske inte flera prov än vad de måste (hittills fyra, framöver fem), medan andra rekommenderas skriva t.ex. 6 prov eller flera. Ju flera prov de studerande skriver, desto större spridning blir det i vitsorden.

 

Studenterna i Katedralskolan i Åbo har skrivit i snitt 6,17 prov, i Puolalamäen lukio har studenterna skrivit i snitt 6,12 prov och i TSYK 5,92.

 

Den metod som nu tillämpats, i vilken abiturienternas medeltal i alla ämnen gymnasievis granskas, visar att Åbo är på första plats i en jämförelse mellan de sex största städerna.

 

Bilaga 1               Resultat

 

 

Förslag          Antecknas för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkPärnänen Marianne


Bilagor:

Ssnfu § 32
Bilaga 1:Resultat