Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3007.06.20225

6779-2022 (12 00 01)

Ändringar i den lokala planen för småbarnspedagogik i Åbo stad

Sammandrag: -

Ssnfu § 30

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson 31.5.2022:

 

Svenska sektionen har enligt Åbo stads förvaltningsstadga till uppgift att godkänna den lokala planen för småbarnspedagogik.

 

De nationella grunderna för planen för småbarnspedagogik har reviderats och publicerats 18.2 2022 till följd av de ändringar som gjorts i lagen om småbarnspedagogik. Lagen träder i kraft 1.8 2022. I huvudsak gäller ändringarna barnets rätt till stöd men i samband av revideringen har grunderna för planen för småbarnspedagogik som helhet setts över.

 

Planen för småbarnspedagogik i Åbo stad har reviderats att motsvara lagändringarna och de nya grunderna eftersom grunderna för planen för småbarnspedagogik är en nationell föreskrift som utfärdats av Utbildningsstyrelsen och förutsätter en lokal plan för småbarnspedagogik i Åbo.

 

I den reviderade lokala planen har kapitlet om barnets stöd (kapitel 5) helt skrivits om, kapitlet har utarbetats i nära samarbete med den finskspråkiga småbarnspedagogiken i Åbo. Barnens tankar och åsikter syns tydligare än förut i den reviderade planen. Därtill har det gjorts preciseringar t.ex. angående den vuxnes roll i leken (kapitel 4), inklusion (kapitel 3) utvärdering och utveckling av verksamheten (kapitel 6).

 

Efter godkännande publiceras planen i eGrunder, dessutom publiceras den på stadens webbsidor samt på småbarnspedagogikens peda.net sidor. Planen för småbarnspedagogik i Åbo stad bör träda i kraft 1.8 2022.

 

Bilaga 1               Plan för småbarnspedagogik i Åbo stad

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner den lokala planen för småbarnspedagogik. Planen träder i kraft 1.8.2022.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkKojo Karola
förkNyberg Siri


Bilagor:

Ssnfu § 30
Bilaga 1:Planen för småbarnspedagogik i Åbo stad