Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2017.05.20223

5969-2022 (12 00 00)

Sammanslagningen av Sirkkalabackens skola med Sirkkala skola och S:t Olofsskolan

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 20

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 12.5.2022:

 

Sirkkalabackens skola är en specialskola för elever i åk 1-9 med 40 elever och fungerar för tillfället i samma fastighet som Sirkkala skola utlokaliserad vid Kärsämäkivägen 11 för årskurserna 1-6 samt för elever som studerar enligt verksamhetsområde. Årskurserna 7-9 finns i samma fastighet som S:t Olofsskolan.

 

Nuvarande verksamhet i Sirkkalabackens skola åk 1-6

 

I årskurserna 1-3 sker undervisningen i smågrupper som integreras gradvis och i mån av möjlighet i Sirkkala skolas basklasser. I årskurserna 4-6 är specialeleverna för det mesta inkluderade i samma basgrupp som Sirkkala skolas elever. I gruppen finns både klasslärare och specialklasslärare samt handledare. Gruppen kan flexibelt delas i mindre grupper enligt elevernas behov. Elever i Sirkkalabackens skola med de gravaste funktionsvariationerna har egen grupp åk 1-9 som finns vid Kärsämäkivägen. Särlösningar för elever med speciellt utmanande situation finns i en liten skala och utformas enligt behov. Principerna om en skola för alla förverkligas långt i denna modell.

 

I principen om en skola för alla är utgångspunkten att varje barn och ungdom har rätt att få möjlighet att gå i skolan med sina jämnåriga i den egna närskolan. De har rätt att få det stöd under skolgången och i undervisningen som de behöver. Det individuellt anpassade stödet planeras och verkställs i elevens närmiljö. Det innebär att det krävs flexibla och formbara utbildningssystem med möjlighet till individuella arrangemang. Länk: En skola för alla är möjlig! -svenskspråkiga nyheter

 

Vid planeringen av Sirkkala skolas nybygge har specialelevernas behov beaktats. Svenska sektionen har vid sitt sammanträde 19.9.2017 (§ 39) fastställt att dimensioneringsgrunden för Sirkkala skola ska bli 3 parallellklasser när nybygget färdigställs hösten 2023. Maximiantalet elever på skolan dimensioneras till 400. Då grupperas klasserna så att det finns tre undervisningsgrupper för varje åldersklass, men av dessa grupper är en förminskad grupp där man integrerar elever i behov av särskilt stöd från Sirkkalabackens skola.

 

Nuvarande verksamhet i Sirkkalabackens skola åk 7-9

 

I årskurserna 7-9 har en del av Sirkkalabackens specialgrupper redan administrativt överförts till S:t Olofsskolan. Under läsåret 2022 - 2023 kommer det att finnas enbart en smågrupp i åk 9 som administrativt hör till Sirkkalabacken. Nya administrativa grupper som skulle höra till Sirkkalabacken i åk 7 - 9 skapas inte.

 

Att alla hör till samma skola är mera inkluderande för både elever, personal och vårdnadshavare. Dessutom utgör två parallella administrativa förvaltningsprogram onödiga hinder även här för alla parter, samt onödigt merarbete administrativt. Eleverna som går i smågrupperna hör samtidigt till en basklass i S:t Olofsskolan. Eleverna integreras enligt individuella förutsättningar i basklassen.

 

Sirkkalabackens rektor har en konsulterande roll gentemot smågrupperna och deltar regelbundet i möten med vårdnadshavare samt stöder läraren. Varje smågrupp undervisas av en specialklasslärare och i gruppen finns handledare.

 

Sirkkalabackens behov har beaktats i behovsutredningen för S:t Olofsskolan

 

I småklasserna studerar elever som får särskilt stöd och eventuellt har förlängd läroplikt. Eleverna kan ha många olika slags individuella stödbehov. Sirkkalabackens skola är den enda svenskspråkiga specialskolan i Åbo, så tjänsterna behövs för en väldigt heterogen grupp elever. Eleverna kan t.ex. ha motoriska utmaningar, neuropsykologiska problem, olika typer av sensorisk överkänslighet, utvecklingsstörningar, utmaningar som anknyter till autism, koncentrationssvårigheter och ibland svårigheter med att hantera känslor. Alla dessa ovannämnda utmaningar ställer krav på lokalerna så att skoldagarna ska bli smidiga för alla som studerar där. I ett klassrum för en smågrupp sker ofta parallellundervisning, så möjligheter att undervisa och koncentrera sig ska säkerställas för alla. I resursgrupperna är utmaningarna liknande, där olika typer av undervisning ges samtidigt. För de elever som är sköra och i dåligt skick behöver studieron säkerställas, trots att någon av eleverna kanske har en dålig dag.

 

I en småklass/resursgrupp kan finnas högst 10 elever. Ifall det finns elever i gruppen som har förlängd läroplikt är det maximala antalet elever i gruppen 8. En del av eleverna spenderar alla sina timmar i småklassen/resursklassen.

 

Förändringen skulle påverka Sirkkalabackens lärare och personal på det sättet att skolans ledning ändrar och att Sirkkalabacken fusioneras i Sirkkala skola och i S:t Olofsskolan. Hörandetillfällen behöver ordnas för personalen. Det är också befogat att höra Sirkkalabackens vårdnadshavare och att höra eleverna. Fortsättningsvis behöver smågrupperna en pedagogisk ledare som stöd och Sirkkalabackens föreståndares roll kunde förslagsvis utformas mot en biträdande rektorsroll med ansvar för smågruppsverksamheten i årskurserna 1-9. Processen med Sirkkalabackens föreståndares nya roll kräver också höranden för att kunna utformas så bra som möjligt. Förändringen kommer inte att betyda en inbesparning i ledningsfunktionen.

 

Innan det slutgiltiga beslutet om en fusion tas är det skäl att höra alla som upplever sig inblandade i fusionen. Planer finns även på skriftliga kommentarer och utlåtanden förutom hörandetillfällen. Förslagsvis kunde hörandeprocesserna inledas i augusti och under tidig hösttermin 2022. Beslutanderätten för att fusionera eller upphöra med skolenheter tas av fullmäktige.

 

Rektorerna inom den grundläggande utbildningen förespråkar en dylik fusion och har aktivt deltagit i planeringen. Stor enighet finns kring att fusionen inte får medföra att specialelevernas rätt till stöd och situation på något sätt skulle försvagas. Snarare krävs mera resurser för att inkluderingen skall kunna förverkligas på rätt sätt.

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att planerna för en fusion av Sirkkalabacken med Sirkkala skola och S:t Olofsskolan kan gå vidare och att hörandetillfällen kan ordnas.

BeslutFörslaget godkändes.

Jakelu

tiedKarlsson Christer
tiedKurtén Elise
tiedLindfors Johanna