Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning420.01.20224

4798-2021 (12 00 01)

Ändring av svenska sektionens beslut 22.4.2021 § 31

Sammandrag: -

Ssnfu § 4

      

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 14.1.2022:

 

Svenska sektionen fastställde 16.4.2021 § 31 antalet nybörjarplatser i Katedralskolan till 114 för läsåret 2022-2023 och att det lägsta medelvitsordet för antagning är 7,3. 

 

Den gemensamma antagningen av studerande till gymnasiets första årskurs tillämpar programmet Studieinfo.fi. Utbildningsanordnaren meddelar antalet studerande som tas in till gymnasiets första årskurs samt fastställer det lägsta medelvitsordet för antagning. Inför läsåret 2022-2023 har det framkommit att ändringar behöver göras i Studieinfo.fi beträffande de elever som söker till idrottslinjen i samarbete med Åboregionens Idrottsakademi och Kerttulin urheiluakatemia. I fortsättningen bör de idrottande elevernas uppgifter kunna överföras direkt till idrottsakademin via Studieinfo.fi istället för en separat ansökan till idrottsakademin. Detta förutsätter att en egen idrottslinje med ett specifikt antal nybörjarplatser skapas i Studieinfo.fi. för Katedralskolan.

 

Katedralskolan samarbetar med Åboregionens Idrottsakademi och kan erbjuda begåvade idrottare en möjlighet att fortsätta utöva sin idrott på elitnivå samtidigt som de kan studera vid ett svenskspråkigt gymnasium. Träningarna sker i samarbete med idrottslinjen vid Kerttulin lukio, som koordinerar grenträningarna inom idrottsakademin. Studerande som har antagits till idrottsakademin får räkna sig till godo idrottsutövandet och kan få sammanlagt 26 studiepoäng tillgodoräknande som skolvisa studier. Urvalet till Idrottsakademins grenträningsgrupper sker på basen av poäng som grenförbunden/idrottstränaren ger, betygen och resultatet i eventuella urvalstest.

 

I Studieinfo.fi skapas två linjer för antagningen till Katedralskolan:

allmänna linjen med 108 nybörjarplatser, antagningskrav 7,30 i läsämnena

idrottslinjen, som är en gymnasiebetoning, med 6 platser och antagningskrav 7,30 i läsämnena samt de specifika urvalskriterier som Åbonejdens idrottsakademi har dvs. idrottsförbundens poängsättning, betygsvitsord och separata gren- och egenskapstester.

 

Det här ger totalt 114 nya studerande om alla platser fylls (6+108).

 

Om det finns flera sökande som fyller urvalskriterierna till idrottslinjen än det finns platser, kan de trots allt bli antagna till idrottsakademin. Det här är något som i så fall avgörs av idrottsakademin från fall till fall, och det förutsätter att sökanden satt Katedralskolans idrottslinje som första ansökningsmål och den allmänna linjen som andra. I annat fall blir hen utan studieplats.

 

En ytterligare konsekvens som det nya systemet kan ha är att sökande till idrottslinjen (de 6 som det officiellt handlar om) kan komma in med ett lägre eller högre medeltal än på den allmänna linjen. Detta är också fallet i alla andra gymnasier som har gymnasiespecialisering eller –betoning.

 

År 2021 antogs 9 studerande till idrottsakademin i samband med vårens antagning, året 2020 antogs 9 studerande och år 2019 antogs 7 studerande.

 

Ifall inte alla 114 platser fylls finns det en möjlighet att fylla platserna via kontinuerlig ansökan. Läroanstalten kan själv bestämma över hur den kontinuerliga ansökan går till och när den är öppen.

 

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar ändra sitt beslut från den 16.4.2021 § 31 så att 6 studerande antas till idrottslinjen och 108 studerande till allmänna linjen till gymnasiets första årskurs läsåret 2022-2023 samt att det lägsta medelvitsordet för antagning är 7,3. Därtill beslutar sektionen att gymnasiets rektor kan göra smärre ändringar av antalet studerande samt att avvika från det fastställda medelvitsordet (högst 3 studerande).

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkPaavola Jussi
åtgPärnänen Marianne