Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5921.09.202110

11009-2021 (12 00 00, 05 10 00)

Godkännande av den lokala planen för svenskspråkig småbarnspedagogik i Åbo stad

Sammandrag: -

Ssnfu § 59

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson 16.9.2021:

 

Svenska sektionen har enligt Åbo stads förvaltningsstadga till uppgift att godkänna den lokala planen för småbarnspedagogik.

 

Grunderna för planen för småbarnspedagogik är en nationell föreskrift som utfärdats av Utbildningsstyrelsen och förutsätter en lokal plan för småbarnspedagogiken i Åbo.

 

Grunderna för planen för småbarnspedagogik har som uppdrag att stödja och styra hur småbarnspedagogiken ordnas, genomförs och utvecklas. Grunderna för planen för småbarnspedagogik ska bidra till att verksamheten håller hög kvalitet och genomförs på lika grunder i hela landet. Med småbarnspedagogik avses en systematisk och målinriktad helhet som består av fostran, undervisning och vård och i vilken i synnerhet pedagogiken betonas.

 

I grunderna för planen för småbarnspedagogik definieras småbarnspedagogikens centrala mål och innehåll, samarbetet mellan anordnaren av småbarnspedagogik och barnens vårdnadshavare, det mångprofessionella samarbetet samt innehållet i barnets plan för småbarnspedagogik.

 

Grunderna för planen för småbarnspedagogik är en föreskrift som är juridiskt bindande för anordnarna av småbarnspedagogik. Grunderna för planen för småbarnspedagogik innehåller förutom föreskrifter även text som belyser grunderna.

 

De nationella grunderna för planen för småbarnspedagogik trädde i kraft 1.1.2019 varefter Åbo stads lokala plan för småbarnspedagogik reviderades och godkändes av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning 23.5.2019 § 28. Planen trädde i kraft 1.8.2019. Denna lokala plan har nu reviderats.

 

I den reviderade versionen har lokala preciseringar förtydligats. Planen har strukturerats om för att man lättare ska kunna ta del av innehållet och så att den lokala planen bättre än förut kan styra verksamheten och målsättningarna inom småbarnspedagogiken i Åbo. Den ny reviderade planen finns i bilaga 1.

 

 

Bilaga 1               Åbo stads plan för småbarnspedagogik

 

Tilläggsmaterial 1               Presentation

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner den lokala planen för svenskspråkig småbarnspedagogik i Åbo stad. Planen träder i kraft omgående.

 

BeslutFörslaget godkändes.

Rita Nylander och Charlotte Lundell presenterade planen under mötet.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkKarlsson Hanna
förkKojo Karola
förkNyberg Siri


Bilagor:

Ssnfu § 59
Bilaga 1:Åbo stads plan för småbarnspedagogik