Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5821.09.20217

10290-2021 (00 01 01)

Anvisningar gällande effektivisering av beslutsfattandet och organens arbete 2021

Sammandrag: -

Ssnfu § 58

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 17.9.2021:

 

I kapitel 12 i kommunallagen stadgas om besluts- och förvaltningsförfarande. Alla organ omfattas av kommunallagens bestämmelser om organets beslutsförfarande, sammanträdets offentlighet, anföranden, beslutförhet, omröstning, val, avvikande mening samt protokoll. Till övriga delar grundar sig sammanträdesförfarandet i Åbo på förvaltningsstadgan som godkändes i stadsfullmäktige 17.5.2021 § 103.

 

Förutom bestämmelserna i kommunallagen och förvaltningsstadgan har man ansett det nödvändigt att utarbeta anvisningar gällande effektivisering av beslutsfattandet och organens arbete. Genom anvisningen utarbetas spelregler för att ett smidigt och effektivt beslutsfattande ska kunna uppnås på bästa möjliga sätt vid organens sammanträden. Alla deltagarna vid organets sammanträde är förpliktade att bidra till att målet i fråga uppnås genom att fästa uppmärksamhet vid anförandenas antal och kvalitet.

 

Stadsstyrelsen har senast 17.8.2009 § 423 godkänt anvisningarna gällande effektivisering av beslutsfattandet och organens arbete. De ovannämnda anvisningarna har under tidernas gång delvis föråldrats och på vissa punkter är de bristfälliga bl.a. i fråga om elektroniskt sammanträdesförfarande. Dessutom har reformen av ledningssystemet och övergången till borgmästarmodellen gett upphov till att uppdatera anvisningarna.

 

Stadsstyrelsen godkände 6.9.2021 § 414 de nya anvisningarna gällande effektivisering av beslutsfattandet och organens arbete.

 

Bilaga 1                              Anvisningarna gällande effektivisering av beslutsfattandet och organens arbete 2021

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

 

Förslag        Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar anteckna anvisningarna gällande effektivisering av beslutsfattandet och organens arbete 2021 i bilaga 1 för kännedom.

 

 

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Ssnfu § 58
Bilaga 1:Anvisningar gällande effektivisering av beslutsfattandet och organens arbete 2021