Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4917.06.20215

7569-2021 (12 00 01, 05 10 00)

Läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning

Sammandrag: -

Ssnfu § 49

      

Servicechef Hanna Karlsson och lärare inom småbarnspedagogik Charlotte Lundell 9.6.2021:

 

Statsrådet godkände i december 2020 lagen om ett försök med tvåårig förskoleundervisning. Försöket inleds i augusti 2021 och avslutas i maj 2024.

 

Utbildningsstyrelsen har utarbetat grunderna för läroplanen för försöket med den tvåårig förskoleundervisningen. I grunderna beskrivs det pedagogiska genomförandet av den tvååriga förskoleundervisningen. I den lokala läroplanen för försöket preciseras de nationella målen. Det är särskilt viktigt att fästa uppmärksamhet vid de yngre barnen och vid att barnens dag ordnas på ett enhetligt sätt. Pedagogiken utgår från barnet, leken och ett undersökande arbetssätt.

 

År 2021 deltar 22 enheter och dryga 400 svensk- och finskspråkiga barn födda 2016 i det tvååriga förskoleförsöket i Åbo. Den tvååriga förskoleverksamheten för svenskspråkiga barn ordnas i Cygnaeus daghem och förskola i nybyggda daghemsutrymmen på adressen Gregorius IX:s väg 10, vid Hallis köpcenter.

 

Den lokala läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning har utarbetats på svenska våren 2021, läroplanen bör tas i bruk 01.08 2021. En liten grupp lärare inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen har deltagit i uppgörandet av planen. Eftersom den tvååriga förskoleundervisningen är ett försök och tiden för uppgörandet av den lokala läroplanen varit ytterst kort, kommer läroplanen att uppdateras och utvecklas systematisk och kontinuerligt under hela försökstiden. Personalen, de barn som deltar i försöket samt deras vårdnadshavare kommer att vara delaktiga i utvecklingsarbetet från och med hösten 2021 då verksamheten sätter igång.

 

Försöket med den tvååriga förskoleundervisningen ska stärka jämlikheten i utbildningen genom att öka barnens deltagande i förskoleundervisningen som en del av småbarnspedagogiken. Försöket ska därtill utveckla förskoleundervisningens kvalitet.

 

Bilaga 1               Läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning

 

Tilläggsmaterial 1               Presentation

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 11.6.2021:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner läroplanen för den tvååriga förskolan. Läroplanen träder i kraft 1.8.2021.

 

BeslutFörslaget godkändes.

 

Lärare Charlotte Lundell presenterade ärendet och svarade på frågor under mötet på distans.

Sändlista

förkKarlsson Hanna
förkLundell Charlotte
förkNyberg Siri


Bilagor:

Ssnfu § 49
Bilaga 1:Läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning