Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4220.05.20211

6119-2021 (12 00 01)

Godkännande av de gymnasievisa tilläggen till läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo

Sammandrag: -

Ssnfu § 42

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 17.5.2021:

 

Utbildningsstyrelsen har den 7.11.2019 fastställt grunderna för gymnasiets läroplan för gymnasieutbildning för ungdomar. En läroplan enligt grunderna för gymnasiets läroplan 2019 ska tas i bruk för de studerande som inleder studierna i gymnasiet 1.8.2021. I praktiken innebär beslutet att gymnasiet har två läroplaner i kraft under två års tid.

 

Utbildningsanordnaren skall göra upp och godkänna en läroplan i enlighet med vad som föreskrivs i dessa grunder. Läroplanen skall precisera och komplettera målen och det centrala innehållet i grunderna.

 

Svenska sektionen har enligt instruktionen för bildningssektorn till uppgift att godkänna den lokala och den enhetsvisa läroplanen för de svenskspråkiga skolornas del.

 

Arbetet med att utarbeta den lokala läroplanens allmänna del inleddes hösten 2019. Staden fick projektfinansiering av utbildningsstyrelsen för att kunna anställa en koordinator för läroplansarbetet. Under projektets gång ordnades fortbildning för lärarna. Därtill grundades ämnesvisa beredningsgrupper och en grupp för projektets pedagogiska planering. Läroplansarbetet leddes av en styrgrupp bestående av rektorer. Under projektets gång utfördes enkätförfrågningar både till studerande, vårdnadshavare och lärare.

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände den lokala läroplanen för det svenska gymnasiet den 10.12.2020 § 62. Därefter har den gymnasievisa läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo utarbetats.

 

Arbetet med de gymnasievisa tilläggen har pågått parallellt med det övriga läroplansarbetet hela läsåret och en stor del av samplaneringstiden har använts för att skapa en gemensam syn och förståelse av den nya läroplanen. Utgående från teamdiskussionerna har förslag till gymnasievisa tillägg presenterats för läroplansgruppen, som utarbetat de slutliga förslagen. Då det gäller de ämnesvisa tilläggen har lärarna kompletterat bland annat kompetenserna och bedömningen. Några nya studieavsnitt har också skapats utgående från modulerna och de är alla utmärkta i den bifogade pdf-filen.

 

Bilaga 1               De gymnasievisa tilläggen till läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo               

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att godkänna de gymnasievisa kompletteringarna till läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo.

BeslutFörslaget godkändes.

Rektor Marianne Pärnänen deltog i mötet på distans, presenterade ärendet och svarade på frågor.

Sändlista

förkPärnänen Marianne


Bilagor:

Ssnfu § 42
Bilaga 1:De gymnasievisa tilläggen till läroplanen för gymnasiet Katedralskolan i Åbo