Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning526.01.20215

1087-2021 (12 00 01)

Logistiken till ersättande utrymmen i Kärsämäki för Sirkkala skolas elever

Sammandrag: -

Ssnfu § 5

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 21.1.2021:

 

Nämnden för fostran och undervisning beslöt 8.4.2020 § 63 att hyra utrymmen i AKK:s fastighet i Kärsämäki för tillfälliga utrymmesbehov för bildningssektorn. Utrymmena kunde tas i bruk mera omfattande från augusti 2021. Därtill beslöt nämnden för fostran och undervisning 4.11.2020 §165 om att ytterligare hyra första våningen i Kärsämäki speciellt för småbarnspedagogikens och förskolans behov. I beredningstexten framgår klart att de planeras för Sirkkala skolas och förskolas behov. Processen kring Sirkkala skolas utrymmen beskrivs närmare i den bilaga som presenterades på nämndens för fostran och undervisning möte 20.1.2021 § 11. Processen kring de tillfälliga lösningarna för Sirkkala skolas del beskrivs i bilagan.

 

Bilaga 1                Sirkkala skolas tillfälliga utrymmen

 

Ett föräldramöte hölls via Teams för Sirkkala skolas föräldrar tisdagen 12.1.2021 och ett nytt tillfälle för Sirkkala skolas föräldrarepresentanter för de olika klasserna ordnades måndagen 18.1.2021. Mötesprotokoll med föräldrarnas önskemål kring logistiken finns sammanfattade i bilaga 2.

 

Bilaga 2                PM från föräldramöte 18.1.2021

 

Under mötet blev det klart att största delen av vårdnadshavarna i åk 1-2 har behov av eftermiddagsverksamhet och att de anser att den fortsättningsvis bör ordnas på Vårdbergsgatan.

 

Sirkkala skolas logistik till de ersättande utrymmena i Kärsämäki kommer att behandlas som ett skilt ärende vid nämnden för fostran och undervisning 10.2.2021.

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning föreslår till nämnden för fostran och undervisning att eftermiddagsverksamheten blir kvar på Vårdbergsgatan och att logistiken bör lösas så att det finns en abonnerad buss från Sirkkalaområdet för de yngre eleverna och därtill skolbusslinjer som möjliggör en så trygg skolväg som möjligt till de ersättande utrymmena i Kärsämäki.

Beslut Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning föreslår till nämnden för fostran och undervisning att morgon- och eftermiddagsverksamheten blir kvar på Vårdbergsgatan och att logistiken löses så att det finns abonnerade bussar från Sirkkalaområdet för åk 1-4 och därtill skolbusslinjer som möjliggör en så trygg skolväg som möjligt till de ersättande utrymmena i Kärsämäki. För barn med specialbehov och lagstadgad eftermiddagsvård i Kärsämäki bör ordnas hemtransport efter eftermiddagsverksamheten.

Förslaget godkändes med följande ändring enhälligt på förslag av ordförande.
Rektor Elise Kurtén deltog i mötet på distans för att svara på frågor.
Ärendet justerades omedelbart under mötet.

Sändlista

förKasvatus- ja opetuslautakunta
åtgJalonen Timo
åtgJokela Merja
förkKurtén Elise
förkLindfors Johanna


Bilagor:

Ssnfu § 5
Bilaga 1:Sirkkala skolas tillfälliga utrymmen
Bilaga 2:PM från föräldramöte 18.1.2021