Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning6510.12.20201

13911-2020 (12 00 01)

Lägesbeskrivning över serviceutbudet för svenskspråkig småbarnspedagogik och grundläggande utbildning i Åbo stad

Sammandrag: -

Ssnfu § 65

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 8.12.2020:

 

Åbos stadsstyrelsemedlemmar Sundqvist, Vornanen och Hassan har den 28.9.2020 § 415 begärt en lägesbeskrivning och utredning till stadsstyrelsen över serviceutbudet för svenskspråkig småbarnspedagogik och grundläggande utbildning i Åbo stad.

 

Svaret på motionen presenterades för stadsstyrelsen 7.12.2020. Svaret är utarbetat av sektordirektör Timo Jalonen, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och lokalchef Minna Juselius.

 

I svaret konstateras att både Cygnaeus skola och i S:t Olofsskolan behöver ersättande utrymmen för flera grupper redan från hösten 2021. Inom småbarnspedagogiken väntas barnantalet öka under de närmaste åren. För att servicebehovet skall kunna tillgodoses är det av yttersta vikt att både Sirkkala skolas nybygge och Oxvägens planerade daghem håller tidtabellen. Därutöver behövs en bestående lösning för Cygnaeus förskola och de klasser som enligt prognoserna inte ryms in i Cygnaeus skola under de närmaste åren.

 

Det är viktigt att det svenska området ses som en sammanhängande helhet när utrymmesbehoven planeras så att lärostigarna kan hållas tydliga och sammanhållna. Vid prognostiseringen av tillströmningen till de svenskspråkiga skolorna så behövs mera ingående analyser än befolkningsregistret som inte ger en tydlig bild av behovet av service. I princip är servicebehovet på en hel klass varje år osynligt ifall enbart statistik används utgående från befolkningsregistret. Därför är en jämförelse baserad på verklig tillströmning och tidigare tillströmning nödvändig när det gäller att prognostisera servicebehovet till svenskspråkig fostran och undervisning.

 

Svaret på motionen i sin helhet finns i bilaga 1 och en svensk version av svaret på fråga tre finns i bilaga 2.

 

Tilläggsmaterial 1               Motionen

 

Bilaga 1               Svaret på motionen på finska

 

Bilaga 2                Svensk version av svaret på fråga tre

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning antecknar utredningen ovan för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkKasvatus- ja opetuslautakunta
förkJalonen Timo


Bilagor:

Ssnfu § 65
Bilaga 1:Svaret på motionen på finska
Bilaga 2:Svensk version av svaret på fråga tre