Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning6210.12.20204

13760-2020 (12 00 00, 12 00 01)

Läroplanen för Åbos svenskspråkiga gymnasium

Sammandrag: -

Ssnfu § 62

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 1.12.2020:

 

Utbildningsstyrelsen har fastställt 7.11.2019 grunderna för gymnasiets läroplan för gymnasieutbildning för ungdomar. En läroplan enligt grunderna för gymnasiets läroplan 2019 ska tas i bruk för de studerande som inleder studierna i gymnasiet 1.8.2021. I praktiken innebär beslutet att gymnasiet har två läroplaner i kraft under två års tid.

 

Utbildningsanordnaren skall göra upp och godkänna en läroplan i enlighet med vad som föreskrivs i dessa grunder. Läroplanen skall precisera och komplettera målen och det centrala innehållet i grunderna.

 

Svenska sektionen har enligt instruktionen för bildningssektorn till uppgift att godkänna den lokala och den enhetsvisa läroplanen för de svenskspråkiga skolornas del.

 

Arbetet med att utarbeta den lokala läroplanens allmänna del inleddes hösten 2019. Staden fick projektfinansiering av utbildningsstyrelsen för att kunna anställa en koordinator för läroplansarbetet. Under projektets gång ordnades fortbildning för lärarna. Därtill grundades ämnesvisa beredningsgrupper och en grupp för projektets pedagogiska planering. Läroplansarbetet leddes av en styrgrupp bestående av rektorer. Under projektets gång utfördes enkätförfrågningar både till studerande, vårdnadshavare och lärare.

 

Utbildningsanordnarens preciseringar och kompletteringar är tillsatta i de nationella läroplansgrunderna.

 

 

Bilaga 1               Den lokala läroplanens allmänna del för Åbos svenskspråkiga gymnasium               

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att godkänna den lokala läroplanens allmänna del för Åbos svenskspråkiga gymnasium.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

åtgPärnänen Marianne


Bilagor:

Ssnfu § 62
Bilaga 1:Den lokala läroplanens allmänna del för Åbos svenskspråkiga gymnasium