Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5412.11.20205

12408-2020 (12 00 01)

Verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser 2021-2022

Sammandrag: -

Ssnfu § 54

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson 4.11.2020:

 

Verksamhetsställen och det maximala antalet förskoleplatser fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning. 

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 3.12.2013 § 75 elevantagningskriterier. Det är ändamålsenligt att så långt möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola, samt grupperna i Braheskolan avsedda för kommande elever i Braheskolan.

 

Till Sirkkala förskola har tidigare beaktats elever i behov av skiftesverksamhet som förstahandssökande. Från september 2021 planeras skiftesverksamheten få nya utrymmen i daghemmet Port Arthur. Till det nya daghemmet planeras förskoleplatser för de som har behov av skiftesvård. Förskoleverksamheten genomförs enligt grundläggande utbildningens verksamhetstider, men flexibelt både under dag och kvällstid.

 

I Cygnaeus förskola erbjuds förskoleundervisning i en integrerad specialgrupp. Gruppen har sammanlagt 14 förskoleplatser varav 5 är reserverade för barn med ökat stödbehov.

 

Under läsåret 2021 – 2022 finns det 134 platser i den svenskspråkiga förskoleundervisningen, inom skiftverksamheten bereds därutöver förskoleplatser till de som har behov. Antalet barn födda 2015 som för tillfället är inskrivna i svenskspråkig verksamhet är 120. Personaldimensioneringen planeras utgående från det verkliga antalet anmälningar.

 

Platserna där förskoleundervisning ordnas och antalet platser enhetsvis:

 

Braheskolan

40

Djupdikesvägen 27

Cygnaeus daghem och förskola

54

Aningaisgatan 7,

Skiftesverksamhet

Sirkkala daghem och förskola t.o.m.31.8.21

Daghem Port Arthur fr.o.m. 1.9.21

Enligt behov

 

Observatoriegatan 4

 

Sofiegatan 7

Sirkkala daghem och förskola

40

Kärsämäkivägen 11

 

Ett distansinformationstillfälle om förskoleundervisningen ordnas för vårdnadshavare den 26.11.2020 kl.17.30.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

 

 

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkKarlsson Hanna
förkKurtén Elise
förkLindfors Johanna
förkNyberg Siri
förkWulff Nicke