Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4101.10.20207

10655-2020 (05 10 00)

Avvikelse från läroplanen för svenskspråkig förskoleundervisning under läsåret 2020-2021

Sammandrag: -

Ssnfu § 41

 

Servicechef Hanna Karlsson och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 24.9.2020:

 

I enlighet med förskolans läroplan har simundervisning anordnats under flera år i Åbo stad. Simlektioner har ordnats fem gånger under året för varje förskolegrupp. Utöver detta har varje förskolebarn fått 10 simbiljetter som de har kunnat använda på fritiden tillsammans med en betalande vårdnadshavare.

 

I grunderna för förskolans läroplan som fastställts av Utbildningsstyrelsen tas inte ställning till anordnandet av simundervisning.

 

Coronavirus-situationen har inte förbättrats och Utbildningsstyrelsen har instruerat följande:

”I verksamheten under hösten rekommenderas att man i så stor utsträckning som möjligt utnyttjar omgivningen utomhus och naturmiljöerna. Omgivningen utomhus och naturen passar också bra för träffar med vårdnadshavarna eller för andra gemensamma stunder inom förskoleundervisningen.”

 

Simundervisning är inte möjligt att erbjuda i närheten av förskolorna. Det behöver även beaktas att transporten till simskolorna sker med kollektivtrafik, vilket i sin tur ökar smittoriskerna. Om simundervisning skulle anordnas borde anslag avsättas för abonnerade bussar.

 

Om coronavirusläget förbättras avsevärt under 2020, skulle det antagligen inte trots det vara möjligt att hinna erbjuda simundervisning till hela årskullen. Det är motiverat att fatta beslut om att simundervisning inte anordnas under läsåret 2020–2021. Simbiljetter delas ut till samtliga förskolebarn så som tidigare år, dessa kan barnen använda tillsammans med en vårdnadshavare.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag:           Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att simundervisning inte anordnas under läsåret 2020–2021 inom förskoleundervisningen. Fortsättningsvis får alla förskolebarn simbiljetter som de kan använda på fritiden tillsammans med en betalande vårdnadshavare.

 

Beslutet föranleder inte en revidering av den lokala läroplanen för svenskspråkig förskoleundervisning.

BeslutFörslaget godkändes.

Ärendet föredrogs av gymasierektor Marianne Pärnänen ersättare för direktör för svenskspråkig fostran och undervisning.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkNyberg Siri