Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4201.10.20201

10242-2020 (05 10 00)

Småbarnspedagogikens utrymmen

Sammandrag: -

Ssnfu § 42

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 30.9.2020:

 

Under sommaren 2020 blev det klart att utrymmena i Skolgatans daghem (Skolgatan 10) var i så dåligt skick att verksamheten inte kunde fortgå i utrymmena utan reparationsåtgärder. Skolgatans daghem flyttade under sommaren dels till Kerttulin päiväkoti (Klockringareg. 6) och dels till skolhuset på Klockringareg. 9-11. Utrymmena i skolhuset på Klockringareg. 9-11 hyrdes ursprungligen för ett år för att möta den akuta utrymmesbristen inom svenskspråkig småbarnspedagogik (Kaupunginhallitus 18.6.2020 § 285). Därtill beslöt stadsstyrelsen att en inneluftsutredning skall genomföras i de hyrda utrymmena i Klockringaregatans skolhus.

 

Under sommaren 2020 har det gjorts en konditionsgranskning i skolhuset på Klockringaregatan 9–11, där man utredde konditionen för våningarna 1–3 som används som tillfälliga lokaler. Åbo stad informerade om granskningsresultaten 29.9.

 

Den ursprungliga planen var att använda lokalerna på Klockringaregatan tills vidare från och med augusti 2020. Granskningsrapporten visade emellertid på betydande renoveringsbehov i lokalerna för att användningen av dem ska kunna fortsätta till slutet av hyrestiden. Åbo stad beslutade tillsammans med Stiftelsen för handelsutbildning i Åbo, som äger fastigheten, att det inte lönar sig att utföra renoveringen inom denna tidtabell. Därför rekommenderas det att småbarnspedagogik- och undervisningsverksamheten flyttas någon annanstans. 

 

Under perioden som småbarnspedagogiken befunnit sig i fastigheten har både personal och barn reagerat på inneluften. Många vårdnadshavare har varit i kontakt via stadens feedbacktjänst gällande oro över fastighetens skick. Småbarnspedagogikens personal riktade ett brev till både beslutsfattare och tjänstemän för att belysa problematiken och sin oro över situationen. Underskrifterna i brevet är borttagna av dataskydds skäl. Brevet med underskrifter kan ses på mötet.

 

Tilläggsmaterial 1               Småbarnspedagogikens brev till beslutsfattare

 

Staden har gjort upp en plan enligt vilken man kan avstå från lokalerna på Klockringaregatan med en snabb tidtabell. Målet är att kunna ta nya lokaler i bruk under november månad.

 

Lokalerna på Skolgatan 10 renoveras för Skolgatans daghem och Sirkkala daghem och förskolas grupp för 5-åringar. Inledningsvis föreslås att Sirkkala daghem och förskolas två förskoleundervisningsgrupper flyttas från Klockringaregatan till L-flygeln i den utrymmeshelhet på Smedsgatan 1 som blivit ledig efter Åbo yrkeshögskola sommaren 2020. Enligt förvaltningsstadgan är det nämnden vid fostran och undervisning som beslutar om hyrande av fastigheter och att avstå från fastigheter. Ärendet kommer till beslut på nämnden vid fostran och undervisnings möte 7.10.2020.

  

Förslag          Svenska sektionen antecknar ärendet för kännedom och påtalar ytterligare till nämnden för fostran och undervisning om att de tillfälliga lösningarna behöver fylla kraven på en trygg och sund inlärningsmiljö och dessutom vara ändamålsenliga för verksamheten.

 

BeslutSvenska sektionen antecknar ärendet för kännedom och påtalar ytterligare till nämnden för fostran och undervisning om att de tillfälliga lösningarna behöver fylla kraven på en trygg och sund inlärningsmiljö och dessutom vara ändamålsenliga för verksamheten. Sektionen kräver öppen och proaktiv kommunikation från fastighetsservisecentralen angående de reparationer som nu görs på Skolgatans daghem men också senare i andra fastigheter. Protokollet för detta ärende justerades omedelbart under mötet.

Förslaget godkändes med följande ändring enhälligt på förslag av Honkasalo understött av Schauman.

Ärendet föredrogs av gymasierektor Marianne Pärnänen ersättare för direktör för svenskspråkig fostran och undervisning.

Sändlista

förkKasvatus- ja opetuslautakunta
åtgJalonen Timo
förkJokela Merja