Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2628.05.20205

5860-2020 (12 01 02)

Resultat från enkät gällande distansundervisningens förverkligande 2020

Sammandrag: -

Ssnfu § 26

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 25.5.2020:

 

Distansundervisningen har huvudsakligen lyckats bra i de svenskspråkiga skolorna. Enkäten genomfördes i april och maj i grundskolornas klasser 4-9, i gymnasiet och i Åbo yrkesinstitut. Inom yrkesutbildningen har inte de svenskspråkiga studerandenas svar särskilts. Sammanlagt svarade ungefär 4000 grundskolelever, 1200 gymnasiestuderande och över 1100 studerande i Åbo yrkesinstitut på enkäten. I enkäten ville man veta hur elever och studerande upplevt distansundervisningen.

 

I de svenskspråkiga skolorna var antalet respondenter följande:

 

Grundläggande utbildning årskurs 4–6​

186​

Grundläggande utbildning årskurs 7–9​

31​

Gymnasieutbildning (Katedralskolan)

95​

 

Största delen av alla som svarat på enkäten har upplevt att de under distansperioden lärt sig åtminstone lika bra som i närundervisning. En del av eleverna och studerandena anser att de till och med lärt sig bättre under distansperioden än i närundervisningen. Eleverna i de svenskspråkiga skolorna har upplevt distansundervisningen på ett likartat sätt som i de finskspråkiga skolorna.

 

Eleverna och studerandena har varit nöjda med lärarkontakten och undervisningspassen. Mest utmaningar har bland de äldre eleverna varit att komma igång med undervisningsuppgifterna. Även den minskade fritiden och planeringen av tidsanvändningen upplevdes som utmanande. Fastän distansundervisningen löpt smidigt har eleverna och studerandena ändå saknat den normala skolvardagen. Speciellt har eleverna saknat kompisar och regelbundna rutiner i vardagen.

 

 

Bilaga 1               Enkätsvar

 

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att anteckna rapporten för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Ssnfu § 26
Bilaga 1:Enkätsvar