Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning | 30 | 23.05.2019 | 1 |
6621-2019 (12 00 01, 12 01 02)
Resursklass till S:t Olofsskolan med början läsåret 2020-2021
Sammandrag: -
Ssnfu § 30
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 21.5. 2019:
Under pågående läsår 2019-2020 har det i många olika sammanhang lyfts fram behovet av stödåtgärder i form av anpassade åtgärder inom skolan för den grupp av elever som mår psykiskt dåligt av olika orsaker. Speciallärarna har i en beskrivning av arbetstidsanvändningen lyft fram att de kontinuerligt använder ca 6-7 timmar/vecka till handledning utöver schemalagda lektioner. Den sammanlagda arbetstiden för detta motsvarar ca 19 timmar. I princip motsvarande en lärartjänst. Uppskattningen av handledning utöver schemalagd tid finns i bifogad bilaga:
Bilaga 1 Uppskattning av mängd undervisning och handledning över schemalagda lektioner (Sekretessbelagt, Lagen om offentliga myndigheternas verksamhet 24 § 1 mom. punkt 25)
Handledningstimmarna går till elever som har hög skolfrånvaro och där det finns olika former av psykiskt illamående som depression, ångestproblematik, utmattningsbesvär m.m. Från hösten 2019 är det planerat att en svenskspråkig psykiatrisk sjukskötare skulle finnas på plats åtminstone delvis i S:t Olofsskolan. Detta för att förkorta de köer som finns till psykiatrisk vård i Åbo.
Utöver fungerande elevvårdstjänster med psykolog, kurator och hälsovård behöver också skolsamfundet ha lösningar som är anpassade till de elever som mår psykiskt illa. Av största vikt är att dessa elever så långt som möjligt skulle vara delaktiga i skolvardagen och få avgångsbetyg från grundskolan. En fungerande skolvardag som är mera flexibel och anpassad skulle stöda dessa elevers behov.
Sjukhusskolans verksamhet stöder i viss mån samma målgrupp av elever. Tyvärr finns inte en svenskspråkig grupp inom sjukhusskolan med egen svenskspråkig lärare. Det betyder att de elever som funnits inom sjukhusskolan har fått handledning av St.Olofsskolans speciallärare på egen tid utöver undervisning. En svenskspråkig grupp planeras dock till sjukhusskolan till det nybygge som planeras i samråd med sjukvårdsdistriktet och beräknas vara färdigt 2023.
En väl fungerande lösning som finns i många grundskolor i de högre årskurserna är en s.k. resursklass som inte i första hand är till för elever med inlärningssvårigheter utan för elever som har en svag skolmotivation eller mår psykiskt dåligt. Eleverna kan ansöka om att få gå i resursklassen och det är en lugn miljö som kan erbjuda större flexibilitet och anpassning till elevernas ork och mående. Den är till för elever där det kan finnas risk att de inte får sitt avgångsbetyg. Gruppen undervisas av en lärare som träffar eleverna varje dag och därför har större förutsättningar att följa elevernas mående. Gruppen fungerar i tätt samarbete med elevvården.
Ifall en dylik grupp kan grundas i St:Olofsskolan har sjukhusskolan möjlighet att ge konsultation till gruppens lärare. Budgeten för denna grupp skulle på årsnivå vara 78 000 euro.
Speciallärare/specialklasslärare | 47 000 euro/år |
Skolgångshandledare | 31 000 euro/år |
Sammanlagt | 78 000 euro/år |
Verksamheten planeras att inledas 1.8.2020. För att kunna möta ovanstående elevgrupps behov inom skolsamfundet behövs ett öronmärkt tillägg om 78 000 euro i budgeteringen för läsåret 2020-2021. I budgeten för 2020 tillkommer kostnader för fem månaders lön omfattande 32 500 euro.
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:
Förslag Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning föreslår till nämnden för fostran och undervisning att en dylik resursklass inleder verksamheten 1.8.2020 och att resurseringen beaktas i budgeteringen för år 2020.
BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning föreslår till nämnden för fostran och undervisning att en resursklass inleder sin verksamhet så snabbt som möjligt och att resurseringen beaktas i budgeten senast år 2020.
Förslaget godkändes med följande ändring enhälligt på förslag av ordförande.
Sändlista
åtgKasvatus- ja opetuslautakunta
åtgJalonen Timo
förkJokela Merja
Bilagor:
Ssnfu § 30
Bilaga 1:Uppskattning av mängd undervisning och hand-ledning över schemalagda lektioner (Sekretess-belagt, Lagen om offentliga myndigheternas verksamhet 24 § 1 mom. punkt 25)