Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning1214.03.20195

3261-2019 (12 00 01)

Ändring i språkprogrammet från 1.8.2019

Sammandrag: -

Ssnfu § 12

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 7.3.2019:

 

Svenska sektionen godkände vid sitt möte 16.4.2015 § 29 det nuvarande språkprogrammet i de svenskspråkiga skolorna. En revidering gjordes 21.4.2016 § 30 där spanskan erbjuds som ett förlängt B2-språk.

 

1. A1-språk

Inom den grundläggande utbildningen läser man som obligatoriskt A-språk (A1-språk) antingen finska eller engelska. A1-språket inleds i årskurs 3. Engelska som A1-språk rekommenderas för genuint tvåspråkiga elever. Undervisningen i finska är för dessa elevers del modersmålsinriktad.

 

2. B1-språk

B1-språk erbjuds inte inom svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo. Timmarna används till det andra inhemska språket som läses på A-nivå.

 

3. Frivilligt A2-språk och valbart B2-språk

Frivilliga språk från och med årskurs 4 (A2-språk) är finska och engelska.

 

I årskurs 6 kan eleverna välja ett förlängt B2-språk som valfritt ämne. Som förlängt B2-språk i åk 6 kan väljas tyska, franska eller spanska.

 

 

Bilaga 1               Elevens nuvarande språkstig

 

Tidigareläggande av A1- språkets undervisning

 

Statsrådets beslut om tidigareläggande av undervisningen i A1-språket gäller alla förstaklassister från hösten 2019. De nationella läroplansgrunderna för det tidigarelagda A1 -språket publiceras 1.5.2019. Enligt Utbildningsstyrelsens direktiv bör tidigareläggandet inledas senast 1.1.2020. Den tidigarelagda språkundervisningen i åk 1-2 och är sammanlagt 2 årsveckotimmar utöver den nuvarande timfördelningen. För att planera ändringarna i språkprogrammet som tidigareläggandet av A1-språket innebär har en arbetsgrupp bestående av rektorsrepresentanter samt språklärare från alla svenskspråkiga skolor gjort ett förslag till ett reviderat språkprogram där tidigareläggandet beaktas. Arbetsgruppens åsikt var att timmarna fördelas så att det blir en ökning på 1 årsveckotimme i både åk1 och i åk 2 med början från höstterminen 2019.

 

Regeringen har reserverat budgetmedel för förändringen så att den ersätts med statsandelar till kommunerna från 1.1.2020. Enligt förslaget inleds tidigareläggandet redan från hösten 2019 och ersätts då med kommunens egna budgetmedel under hösten 2019.

 

Mångsidiga språkkunskaper hör till de viktigaste färdigheterna i framtidens internationella värld och betonas också i Åbo stads strategi. Syftet med tidigareläggandet är att bättre än tidigare kunna utnyttja en period då barnen har lätt att lära sig språk.

 

I och med tidigareläggandet av A1- språket ansåg arbetsgruppen att det är befogat att enbart erbjuda finska som A1-språk i fortsättningen, vilket är den lösning som de flesta svenskspråkiga kommuner gjort.

 

Tidigareläggande och revidering av A2-språkets undervisningstimmar

 

I och med att A1-språket tidigareläggs ökar det totala timantalet genom grundskolan med två årsveckotimmar. Eftersom i stort sett alla svenskspråkiga elever läser engelska som A2-språk enligt det nya språkprogrammet blir skillnaden mellan A1 språkets timmar (18) och A2 språkets timmar (12) stor. I tvåspråkiga städer där de flesta finskspråkiga elever väljer engelskan som A1 -språk med 18 årsveckotimmar och de svenskspråkiga eleverna har engelskan som A2-språk betyder det att de svenskspråkiga eleverna skall uppnå samma nivå med 12 årsveckotimmar genom grundskolan. För att inte nivåskillnaderna skall bli för stora är det därför befogat att även tidigarelägga A2-språket. I det nya språkprogrammet föreslås att A2-språket engelskan inleds i åk 3 med 2 årsveckotimmar, ett år tidigare än i nuvarande språkprogram. Därutöver föreslås en ökning med 1 årsveckotimme till åk 9. Detta betyder att skillnaderna i timmar mellan A1-språk (18) och A2-språk (15) jämnas ut.

 

Förslag till nytt språkprogram för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen i Åbo med tidigareläggande av A1- och A2-språken.

 

1. A1-språk

Inom den grundläggande utbildningen läser man som obligatoriskt A-språk (A1-språk) finska (mofi/nyfi).

 

2. B1-språk

B1-språk erbjuds inte inom svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo. Timmarna används till det andra inhemska språket som läses på A-nivå.

 

3. Frivilligt A2-språk och valbart B2-språk

Frivilligt språk från och med årskurs 3 (A2-språk) är engelska

 

I årskurs 6 kan eleverna välja ett förlängt B2-språk som valfritt ämne. De elever som valt ett förlängt B2-språk bör ges möjlighet att fortsätta studierna i detta språk utan avbrott i de följande årskurserna. Som förlängt B2-språk i åk 6 kan väljas tyska, franska eller spanska. För att undervisningen i tyska, franska och spanska som förlängt B2-språk skall påbörjas i årskurs 6 bör det sammanlagda elevantalet vara minst 12. Undervisningsgruppen är gemensam för Sirkkala skola och Cygnaeus skola och placerad till endera skolan. Undervisningen i det förlängda B2-språket kan också förverkligas som distansundervisning.

 

Inom de valfria ämnena erbjuds tyska, franska och spanska som B2-språk i årskurs 8. Skolan bestämmer årligen om gruppens minimistorlek. Minimiantalet elever som behövs för att starta en språkgrupp kan därför variera läsårsvis.

 

En elev som inleder studier i ett A2-språk eller B2-språk har rätt att fullfölja sitt valda språkprogram genom grundskolan. Eleven bör förbinda sig till språkstudierna. Att avbryta eller byta från ett språk till ett annat är möjligt enbart av speciellt vägande skäl. Skolorna bör stöda elevernas språkliga medvetenhet och kulturkännedom t.ex. genom mångsidiga lärområden och genom utbudet av valfria ämnen och klubbverksamhet.

 

Bilaga 2               Elevens språkstig 1.8.2019

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen fastställer språkprogrammet för den grundläggande utbildningen i enlighet med ovanstående förslag. Språkprogrammet tas i bruk 1.8.2019.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

åtgKarlsson Christer
åtgKurtén Elise
åtgLindfors Johanna
åtgWulff Nicke


Bilagor:

Ssnfu § 12
Bilaga 1:Elevens nuvarande språkstig
Bilaga 2:Elevens språkstig 1.8.2019