Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning512.02.20195

12823-2018 (12 00 01)

Verksamhetsställen och maximiantalet förskoleplatser inom svenskspråkig förskoleundervisning läsåret 2019-2020

Sammandrag: -

Ssnfu § 5

Servicechef Hanna Karlsson och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 1.2.2019:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 15.11.2018 § 55 verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser. I samband med budgetplaneringen för år 2019 har småbarnspedagogiken fått direktiv att planera personalresurserna enbart utgående från det verkliga behovet inom serviceområdena. Svenska sektionen fastställer förskoleplatserna enligt det verkliga behovet i enheterna efter anmälningstiden gått ut.

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 15.11.2018 § 55 verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt följande: Braheskolans förskola 30 platser, Cygnaeus förskola 54+5 specialplatser, Sirkkala förskola 27+skiftesplatser.

 

Verksamhetsställen:

Sirkkala skola, Hemmets servicehus, Hemgatan 1

Cygnaeus förskola, Yrkesinstitutets utrymmen, Aningaisgatan 7

Braheskolan, Djupdikesvägen 27

 

Fördelningen av platser enligt närskoleprincipen kräver att barnen i första hand erbjuds plats i sin egen närförskola. För att uppfylla närskoleprincipen behöver Cygnaeus förskola samt Sirkkala förskola öka antalet förskoleplatser.

 

Plats för ordnande av förskoleundervisning

Beviljade platser

Anmälda

barn sammanlagt

Första handsantagning

Andra hands inval

Anmälda utsocknes barn

Braheskolans förskola, Djupdikesvägen 27

30

34

36

 

22

Sirkkala förskola, Hemmets servicehus, Hemgatan 1

27+skiftesplatser

44

26+3

1

Cygnaeus förskola, Yrkesinstitutets utrymmen, Aningaisgatan 7

54+ 5 specialplatser

59

51+5

3

 

Tabellen presenterar att vi emottagit 137 anmälningar till den svenskspråkiga förskoleundervisningen. I antalet ingår sammanlagt 22 utsocknes barn. Anmälningstiden till förskoleundervisen var 2-13.1.2019. Ännu den 28.1.2019 hade ett flertal barn inom den privata svenskspråkiga småbarnspedagogiken inte ännu lämnat in en förskoleanmälan. Servicechefen har beaktat dessa icke anmälda barn och de är planerade i förskolegrupperna inom respektive upptagningsområde dit de enligt hemadressen hör.

 

Maximala antalet förskoleplatser efter förskoleanmälan kan fastställas enligt följande:

Braheskolan 36 platser

Cygnaeus förskola 54+5 specialplatser i

Sirkkala 27+ skiftesverksamhet   

 

Efter antagningen har samtliga barn bosatta i Sirkkala upptagningsområde beviljats förskoleplats i sin egen närförskola. För att undvika för stora förskolegrupper under verksamhetsåret 2019-20 kan inte flera förskolebarn placeras i Sirkkala förskolas utrymmen. Om inflyttning sker till Sirkkala upptagningsområde ordnas förskoleundervisningen för dessa barn i Cygnaeus förskolas grupper i Aningais skolhus.

 

Antalet anmälda utsocknes barn är speciellt högt i år, men enligt linjedragningen kan inte tilläggsplatser grundas i förskoleundervisningen för utsocknes barn. Efter en noggrann genomgång av det kommande verksamhetsårets förskolebarn ser det ut som att enbart tre utsocknes barn kan antas till den svenskspråkiga förskoleundervisningen i Åbo.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

   

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen och beslutar att utrymmen för ökat behov av platser inom Sirkkalas upptagningsområde förverkligas i Cygnaeus förskolas grupper. Protokollet för detta ärende justeras omedelbart under mötet.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkKojo Karola
förkKurtén Elise
förkLindfors Johanna
förkWulff Nicke