Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5615.11.20185

12033-2017 (653, 613, 627)

Projektplanen för Sirkkala skola

Sammandrag: -

Ssnfu § 56

Lokalchef Nora Hildén och projektchef Kaisa Simula:

 

Projektplanen för Sirkkala skola grundar sig på en lokalbehovsutredning som Åbo stadsstyrelse godkände 18.12.2017 § 552.

 

I nuläget består byggnaderna för Sirkkala skolfastighet av Sirkkala skola, Sirkkalabackens skola samt dagvårdsenheten på Observatoriegatan. Morgon- och eftermiddagsverksamheten ordnas för tillfället i Åbo stads lokaler på Vårdbergsgatan.

 

I projektplanen föreslås att en av byggnaderna i Sirkkala skolfastighet rivs (byggnad 3 som delvis rivits 2017) och på dess tidigare ställe genomförs ett nybygge. Samtidigt renoveras de övriga byggnaderna med beaktande av de utredningar av byggnadernas skick som utförts på byggnaderna. Då det lokalprojekt som föreslås blir färdigt, förenas Sirkkalabackens skola och Sirkkala skola till Sirkkala skola. Genom det kommande projektet placeras morgon- och eftermiddagsverksamhetens funktioner i anknytning till Sirkkala skola och således behövs lokalerna på Vårdbergsgatan inte mera.

 

På Sirkkalaområdet har efterfrågan på platser i daghem och skola länge överskridit utbudet. Det har rått kontinuerlig brist på särskilt platser inom förskoleundervisningen och så gott som årligen har man blivit tvungen att ordna olika tillfälliga lösningar. Under våren 2016 beslöt sig bildningssektorn för att avstå från byggnad 3 (Kärnhuset) vid Sirkkala skola på grund av problem med inneluftskvaliteten och symtom som den orsakat. Den största delen av byggnad 3 revs på sommaren/hösten 2017 (hela byggnaden kunde inte rivas eftersom tekniska utrymmen var placerade där som hela fastigheten behövde för att fungera).

 

Den nya byggnad som byggs istället för byggnad 3 säkerställer en långsiktig och ändamålsenlig lösning som möter lokalbehovet för Sirkkala skola. Utöver Sirkkala skolas lokalbehov beaktas i denna lösning även de lokalbehov som gäller för morgon- och eftermiddagsverksamheten samt för förskoleundervisningen som befinner sig i samma kvarter.

 

I samband med projektet blir byggnad 4 (Gula huset) vid daghemsenheten på Observatoriegatan igen ledig och kan användas av daghemmet. På grund av de begränsningar som gäller tomtens storlek kan det övriga behovet av lokaler för daghemmet som framkommit i samband med projektet inte lösas.

 

Dimensioneringsgrund

 

Svenska sektionen har vid sitt möte 19.9.2017 (§ 39) linjerat att dimensioneringsgrunden för Sirkkala skola ska bli tre parallellklasser. I årskurserna med tre parallellklasser är en klass mindre t.ex. högst 15 elever i den allmänna undervisningen och högst 5 elever som får särskilt stöd, max. 20 elever. Det maximala antalet elever i skolan kommer att vara 400. Antalet platser i förskoleundervisningen är kalkylmässigt 72 och i praktiken cirka 60 beroende på antalet barn som får särskilt stöd. I morgon- och eftermiddagsverksamheten kommer 104 barn uppskattningsvis att delta.

 

Bilaga 1               Omfattning och kostnader för projektet

 

Bilaga 2               Projektplanen för Sirkkala skola inklusive bilagor

 

Bilaga 3               Sammanfattning av projektplanen

 

Tidtabell

 

Projektet är med i förslaget för lokalinvesteringar i budgeten för 2019 och i ekonomiplanen för 2020–2022. Projektet föreslås genomföras under åren 2020–2022.

 

Den nödvändiga planändringen inleddes efter att behovsutredningen godkändes. Målet är att den skulle godkännas i stadsfullmäktige i början av 2019.

 

Ersättande lokaler

 

För den tid som projektet pågår behövs det ersättande lokaler. Som ersättande lokaler under projektet föreslås fastigheten på Råggatan 8. De funktionella ändringsarbeten som genomförs i de ersättande lokalerna beaktas i samband med de renoveringar som görs i fastigheten på Råggatan 8. Beträffande kostnader och hyreseffekter i anknytning till dessa besluts separat i samband med projektbeskrivningen som görs beträffande Råggatan 8.

 

Nämnden för fostran och undervisning, stadsmiljönämnden och social- och hälsovårdsnämnden bads ge utlåtanden om projektplanen.

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman

 

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning antecknar Sirkkala projektplan för kännedom och ger sitt eventuella utlåtande vidare till nämnden för fostran och undervisning.

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning antecknar Sirkkala projektplan för kännedom. Svenska sektionen tar inte i detta sammanhang ställning till ersättande utrymmen för Sirkkala skola. Sektionen återkommer till ersättande utrymmen när utredningen över de tilltänkta utrymmena på Råggatan 8 är klar.

Protokollet för detta ärende justerades omedelbart under mötet.

Sändlista

åtgKasvatus- ja opetuslautakunta
åtgJalonen Timo


Bilagor:

Ssnfu § 56
Bilaga 1:Omfattning och kostnader för projektet
Bilaga 2:Projektplanen för Sirkkala skola inklusive bilagor
Bilaga 3:Sammanfattning av projektplanen