Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5515.11.20184

12823-2018 (12 00 01)

Verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser 2019-2020

Sammandrag: -

Ssnfu § 55

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson:

 

Verksamhetsställen och det maximala antalet förskoleplatser fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning. 

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 3.12.2013 § 75 elevantagningskriterier och det maximala antalet elever i elevupptagningen till förskoleundervisningen. Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola, samt grupperna i Braheskolan avsedda för kommande elever i Braheskolan.

 

Till Sirkkala förskola beaktas som första hands sökande även elever i behov av skiftesverksamhet. I Cygnaeus förskola erbjuds förskoleundervisning i en integrerad specialgrupp.

 

Under läsåret 2019 – 2020 finns det 116 platser i den svenskspråkiga förskoleundervisningen. För tillfället finns 65 Åbo barn inskrivna i den kommunala småbarnspedagogiken och 46 i småbarnspedagogikens privata enheter. Sammanlagt 111 Åbo barn.

 

Platserna som ordnar förskoleundervisning och antalet platser är:

 

Plats för ordnande av förskoleundervisning

 

Maximala antalet förskoleplatser

Cygnaeus förskola

54+5 specialplatser

Sirkkala förskola

27+ skiftesbehov

Braheskolans förskola

30

 

I Cygnaeus förskola finns för tillfället 14 utsocknes barn. I fall det finns platser i Cygnaeus förskola efter att anmälningstiden gått ut kan platserna erbjudas till utsocknes barn.

 

I samband med budgetplaneringen för år 2019 har småbarnspedagogiken fått direktiv att planera personalresurserna enbart utgående från det verkliga behovet inom serviceområdena.

 

Verksamhetsställen:

Braheskolans förskola, Djupdikesvägen 27

Sirkkala skola, Hemmets serivcehus, Hemgatan 1

Cygnaeus förskola, Yrkesinstitutets utrymmen, Aningaisgatan 7

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

 

 

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkKojo Karola
förkKurtén Elise
förkWulff Nicke