Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4910.10.20185

11386-2018 (12 02 00)

Preliminära resultat för nationell utvärdering av lärresultat i A-finska (A-fi och Mofi) för åk 6 i Cygnaeus skola

Sammandrag: -

Ssnfu § 49

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 4.10.2018:

 

I april 2018 genomförde Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) i de svenskspråkiga skolorna en utvärdering av lärresultateten i A-finska i årskurs 6 i den grundläggande utbildningen. I utvärderingen deltog både elever som läser finska som andra inhemskt språk (A-fi) och elever som läser finska med modersmålsinriktning (Mofi). Cygnaeus skola i Åbo hörde till samplet och deltog i utvärderingen.

 

Utvärderingens syfte är att få tillförlitlig information om kunskaperna i finska i finlandssvenska skolor. Syftet är att utvärdera hur stor del av eleverna i slutet av årskurs 6 når målen för goda kunskaper i A-finska som anges i Grunderna för läroplanen i den grundläggande utbildningen 2014. Ett annat syfte var att utvärdera huruvida det finns det skillnader i kunskaperna mellan de olika delområdena förmåga att tolka texter, producera texter och kommunicera.

 

Detta är den första utvärderingen som görs helt digitalt av NCU. Enligt läroplanen ska språkundervisningen även bidra till att utveckla elevernas kunskaper i multilitteracitet. Digitala verktyg erbjuder en naturlig möjlighet att utvärdera språkkunskaper i autentiska situationer.

 

I utvärderingen deltog 159 finlandssvenska skolor.  De valda skolorna representerar 41 kommuner. 1580 elever deltog i utvärderingen för A-fi -lärokursen och 1052 elever i lärokursen för Mofi. Skolan och utbildningsanordnaren har fått ta del av de preliminära resultaten. Det slutgiltiga resultatet offentliggörs våren 2019.

 

Tilläggsmaterial 1               Preliminärt resultat från den nationella utvärderingen av lärresultat i A-finska i åk 6 år 2018

 

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att anteckna rapporten gällande de preliminära resultaten för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkWulff Nicke