Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3017.05.20181

5848-2018 (12 00 00)

Investeringsplan för skolor och daghem 2018-2028

Sammandrag: -

Ssnfu § 30

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 17.5.2018:

 

Vid budgetbehandlingen i fullmäktige 13.11.2017 gjordes en anteckning om att bildningssektorns utrymmesbehov behöver kartläggas helhetsmässigt för att underlätta beslutsfattandet. Med detta som bakgrund har en helhetsutredning över utrymmesbehovet gällande skolor och daghem gjorts för åren 2018-2028. I utredningen har man beaktat prognoserna för markanvändning och boende. På basen av utredningen har bildningssektorns utrymmesbehov kartlagts och prioriterats för kommande tioårsperiod. Uppmärksamhet bör fästas vid att en stor del av investeringsbehoven består av underhåll av nuvarande fastighetsmassa, men med tanke på stadens prognosticerade befolkningstillväxt behövs tilläggskapacitet i både daghem och skolor.

 

För de svenskspråkiga skolornas del påverkas kapaciteten inte enbart av antalet åboelever utan också av antalet elever som kommer från kranskommunerna till de svenskspråkiga skolorna. Av yttersta vikt är att trygga läroplansenlig undervisning i Sirkkalaområdet genom att säkra tidtabellen för Sirkkala tilläggsbyggnad. Den planerade renoveringen av S:t Olofsskolan kommer inte att räcka till för att möta det elevantal som är på kommande till åk 7-9 inom svenskspråk grundläggande utbildning. Förutom grundrenoveringen behövs också nya tilläggsutrymmen förutom den våning som nu är i användning i arbetarinstitutets utrymme. 

 

De svenskspråkiga utrymmeslösningarna är i nuläget beroende av tillfälliga utrymmeslösningar gällande förskoleundervisningen. De svenskspråkiga barnens behov av kommunala daghemsplatser behöver tryggas i centrumområdet med fungerande lösningar där också behovet av skiftesdagvård tillgodoses. I investeringsplanen finns för tillfället inte en lösning på behovet av skiftesdagvård eller ökade kommunala platser för svenskspråkiga barn.

 

Utredningen som ännu är under arbete presenteras på mötet.

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag:          Svenska sektionen tar del av investeringsplanen för skolor och daghem 2018-2028 och antecknar den för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.