Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning | 25 | 19.04.2018 | 1 |
1888-2018 (12 00 01)
Stödpersonverksamhet i samarbete med Bensows stiftelse
Sammandrag: -
Ssnfu § 25
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 12.4.2018:
Ärendet har tidigare behandlats i svenska sektionen 13.2.2018 §10 och svenska sektionen remitterade då ärendet för ny beredning. Maj Estlander från stiftelsen Bensow var inbjuden till svenska sektionens möte 6.3.2018 för att ytterligare presentera verksamheten och svara på frågor. Svenska sektionen beslöt att i samband med att ärendet behandlas på nytt skall ett avtal finnas med som bilaga där följande uppgifter ingår: övergripande syfte med verksamheten, samarbetets innehåll och omfattning, stiftelsens ansvar för verksamheten och för deltagande aktörer, uppsägningsgrunder för avtalet, ersättningar och försäkringar.
Stiftelsen Bensow har närmat sig svenskspråkig fostran och undervisning kring ett pilotförsök med förebyggande barnskyddsverksamhet. Stiftelsen Bensow har fått lov av Helsingfors Mission, att i samarbete med dem, sprida deras stödpersonsutbildning och -verksamhet. Länk till Helsingforsmission
Verksamheten handlar om stödpersoner för 12-18-åringar som förbinder sig till att träffa sin adept på fritiden (ej under skoltid) minst två gånger i månaden. Skolkuratorer kan tillsammans med ungdomen och med föräldrarnas lov, anhålla om att få en stödperson. Maj Estlander från Stiftelsen Bensow har informerat om stödpersonsverksamheten för under svenska ledningsgruppens möte 16.1.2018. Till mötet var också kuratorer, psykologer samt Hem och Skola i Åbo rf:s ordförande inbjuden. Stödpersonsverksamheten presenterades under mötet.
Bilaga 1: Bensows stödpersonsverksamhet
Orsaker till behov av stödperson kan vara olika former av lindriga neuropsykiatriska svårigheter som gör att man behöver träna sociala och emotionella färdigheter, ensamhet, ångest och/eller depression eller att det finns andra riskfaktorer omkring barnet som på sikt kan leda till utsatthet och marginalisering. Stödpersonen är en trygg, neutral vuxen (minst 25 år gammal) som kan ge barnet bekräftelse, vuxenstöd och fungera som ett bollplank.
Syftet med stödpersonsverksamheten är att det skall vara en lågtröskel verksamhet som elevvårdspersonal kan ta till innan situationen leder till en utvärdering av behov av socialservice. Verksamheten skulle vara kostnadsfri för Åbo stad och för adepten. Det skulle vara ett samarbete mellan staden och en aktör inom tredje sektorn, Stiftelsen Bensow. Kuratorerna i den svenskspråkiga verksamheten skulle hitta elever med stödbehov och Stiftelsen Bensow skulle bidra med en stödperson ifall familjen samtycker till verksamheten. Stiftelsen Bensow skulle ansvara för att personerna är lämpliga och för ersättning till stödpersonerna.
Stödpersonsverksamheten är tänkt för barn och unga i åldersgruppen 12-18 år. Rektorerna förde under mötet fram att stödåtgärder helst borde sättas in så tidigt som möjligt och att högstadieåldern redan är ganska sent. Kuratorerna uttryckte att det fanns ett behov av denna typ av verksamhet.
I Åbo stads strategier lyfts välmåendet fram och partnerskap med olika aktörer är ett sätt att erbjuda tjänster. Utgående från syftet med stödpersonsverksamheten som Bensow beskriver så kan konstateras att den väl kan kopplas till Åbo stads intentioner kring förebyggande arbete för att befrämja hälsa och välbefinnande.
Bensows verksamhet beskrivs i bilagorna 2-4:
Bilaga 2 Presentation av stiftelsen Bensow
Bilaga 3 Bensows verksamhetsplan 2018
Bilaga 4 Projektplan
Under behandlingen vid svenska sektionens möte 13.2.2018 lyftes frågor fram gällande vilken kompetens utbildarna har att utbilda stödpersoner, hur det är med ansvarsfrågorna och huruvida det är möjligt att yngre barn kunde delta i stödpersonsverksamheten. Under mötet 6.3.2018 framkom det att målgruppen för piloteringen är just 12-18 åringar och inte yngre barn. Motiveringen var ansvarsfrågor och barnets utvecklingsnivå. Det framkom att stödpersonerna utbildas av behöriga personer. I ansökningsförfarandet gör kurator en bedömning om vilka elever som kunde dra nytta av att ha en stödperson och gör med vårdnadshavarens tillstånd en ansökan till stödpersonsverksamheten
I bilaga 5 finns förslag till samarbetsavtal gällande stödpersonsverksamheten mellan Åbo stad och stiftelsen Bensow där ansvarsfrågorna tydliggörs.
Bilaga 5 Samarbetsavtal mellan stiftelsen Bensow och Åbo stad
Förslag Svenska sektionen vid fostran och undervisning beslutar att godkänna piloteringen för stödpersonsverksamhet i Åbo enligt bifogat avtal.
BeslutFörslaget godkändes.
Sändlista
åtgBensows stiftelse
förkKarlsson Christer
förkKurtén Elise
förkLindfors Johanna
förkPärnänen Marianne
förkWulff Nicke
Bilagor:
Ssnfu § 25
Bilaga 1:Bensows stödpersonsverksamhet
Bilaga 2:Presentation av stiftelsen Bensow
Bilaga 3:Bensows verksamhetsplan 2018
Bilaga 4:Projektplan
Bilaga 5:Samarbetsavtal mellan stiftelsen Bensow och Åbo stad