Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning | 12 | 13.02.2018 | 5 |
1851-2018 (05 10 00)
Ökning av skiftesdagvårdsverksamhetens servicenivå inom svenskspråkig småbarnspedagogik
Sammandrag: -
Ssnfu § 12
Sedan hösten 2015 har svenskspråkig kvällsdagvård erbjudits på Braheskolan i gruppen Tummetottarna. Verksamheten har varit liten, enbart 7 platser har reserverats till de barn som behöver kvällsdagvård.
Eftersom antalet skiftesdagvårdsplatser varit så begränsat har barn endast kunnat erbjudas plats i Braheskolan under de kvällar när vårdbehov finns och barnets dagvårdsplats har varit i en annan enhet under övrig tid. Regionförvaltningsverket ansåg i sitt beslut 31.5.2016 att Åbo stad inte fullföljer lagen om småbarnspedagogik som påbjuder att kommunen bör erbjuda fortgående vård under den tid av dygnet då sådan vård behövs och sörja för att dagvård står tillbuds på barnets modersmål om det är finska, svenska eller samiska. Svenskspråkig fostran och undervisning behöver utöka sin verksamhet inom skiftesvården så att svenskspråkiga barn har tillgång till en kontinuerlig god dagvård på sitt modersmål.
Lagstiftning som definierar kommunernas skyldigheter att ordna kontinuerlig svenskspråkig service samt att informera vårdnadshavarna om deras rätt till service på eget modersmål.
Lagen om småbarnspedagogik
2§ 2 mom. Barndagvården skall såvitt möjligt ordnas så att den erbjuder en för barnets vård och fostran lämplig vårdplats och fortgående vård under den tid av dygnet då sådan vård behövs. (25.3.1983/304)
11§. Kommunen ska se till att det finns tillgång till barndagvård som anordnas eller övervakas av kommunen i den omfattning och i sådan form som behovet inom kommunen förutsätter. Vid planeringen och anordnandet av dagvård ska barnets bästa beaktas. (8.5.2015/580)
Kommunen skall dessutom sörja för att dagvård står till buds på barnets modersmål, då detta är finska, svenska eller samiska. (11.12.1981/8)
14 a § (28.12.2012/909)
Utöver vad som föreskrivs i 11 § 2 mom. finns det bestämmelser om finsk- och svenskspråkiga serviceanvändares rätt att använda och bli hörda på sitt eget språk i 10 § i språklagen (423/2003), och om deras rätt till tolkning i 18 § och rätt att få expeditioner på sitt eget språk i 20 § i den lagen.
I tvåspråkiga kommuner och i samkommuner som omfattar tvåspråkiga eller både finsk- och svenskspråkiga kommuner ska barndagvård ordnas på kommunernas och samkommunernas båda språk så att serviceanvändaren blir betjänad på det språk han eller hon väljer, antingen finska eller svenska.
Lag om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
20§ 2 mom. En myndighet skall informera om sin verksamhet och sina tjänster samt om de rättigheter och skyldigheter som enskilda människor och sammanslutningar har i ärenden som anknyter till dess verksamhetsområde.
Nuvarande skiftesdagvård har förverkligats på Braheskolans enhet under vardagskvällar. Antalet skiftesplatser är integrerade i Tummetottarnas grupp tillsammans med övrig verksamhet. Efterfrågan på skiftesdagvårdsverksamhet har ökat under de senaste åren. Alla familjer som anhållit om skiftesdagvård har inte kunnat erbjudas platser på Braheskolan, utan deras barn har i stället placerats på någon annan enhet och föräldrarna har sedan erbjudits möjlighet att hämta sitt barn till skiftesenheten under de kvällar som de haft kvällsarbete. Barn i behov av veckoslutsdagvård har erbjudits plats på någon av de finskspråkiga enheterna i Åbo.
Nu föreslås en ändring av de nuvarande skiftesdagvårdstjänsterna. Verksamheten föreslås flytta till Sirkkala dagvårdsenhet som på hösten 2018 erbjuder småbarnspedagogik i sex olika daghemsgrupper och har förskolegrupper i nära anslutning till daghemmet. Sirkkala dagvårdsenhet med sina sex grupper har en större flexibilitet att ta in flera barn än Braheskolan med sina två daghemsgrupper. Närheten till Sirkkala skola gör det även möjligt att erbjuda skiftesdagvård för små skolbarn, förutsatt att det finns lediga platser På detta sätt kan en betydligt större mängd barn erbjudas tillgång till skiftesdagvård.
Öppethållningstiderna för skiftesdagvården föreslås vid behov bli mellan kl. 5.30–22.00. För övriga barn bibehålls öppethållningstiderna kl. 7-17, vid behov kl. 6-18. För tillfället finns det inte aktuella ansökningar till dygnet runt verksamheten. När verksamheten vid Sirkkala planeras så behöver noggrannare utredas ifall det är vettigt att placera den svenskspråkiga dygnetruntservicen vid Sirkkala eller tillsammans med en finskspråkig enhet som är planerad för ändamålet. I samband med flytten till Sirkkala dagvårdsenhet kommer skiftesdagvården att utökas till veckoslut. Skiftesdagvårdsveksamheten planeras att inledas från 1.8.2018 på Sirkkala dagvårdsenhet. Linjedragningarna för finskspråkig skiftesdagvård finns bakom länken.
Linjedragningarna för finskspråkig skiftesdagvård
En ökning av skiftesdagvårdsutbudet och platserna orsakar kostnader. Dels behöver daghemmet anställa mera personal men också en del anskaffningar måste göras för att bland annat ordna kosthållet och en trivsam hemlik miljö för de barn som tillbringar sina kvällar på daghemmet. Dessutom måste byggnaden som används för skiftesverksamheten utrustas med digitala lås och kameror så att personalen kan försäkra sig om att inte obehöriga har tillträde till utrymmen.
Behovet av handlednings- och undervisningspersonal beräknas öka med minst 3-4 personer, och även daghemsbiträden behövs under veckosluten. Vakanserna är inte budgeterade för 2018. Ifall skiftesverksamheten utökas behöver svenskspråkig fostran och undervisning anhålla om vakanser snarast möjligt för att kunna ha en stabil grund att planera verksamheten på.
Tjänsten som föreståndare för Sirkkala dagvårdsenhet är för tillfället lediganslagen. Skiftesverksamheten kommer att ha inverkan på föreståndarens arbetsbeskrivning.
Förslag Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar godkänna ökningen av skiftesdagvårdsverksamheten, så att antalet skiftesdagvårdsplatser ökar enligt behov samt att veckoslutsverksamheten påbörjas ifall behov finns. Samtidigt godkänns att kvällsdagvården flyttar från Braheskolan till Sirkkala dagvårdsenhet från och med 1.8.2018.
BeslutBeslutsförslaget godkändes.
Sändlista
förkKasvatus- ja opetuslautakunta
förkHagelberg Annette
förkJalonen Timo
åtgKarlsson Hanna
förkSihvo-Viemerö Sinikka