Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5830.11.20176

11193-2017 (510)

Verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser 2018-2019

Sammandrag: -

Ssnfu § 58

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson:

 

Ärendet remitterades för ny beredning 26.10.2017.

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 3.12.2013 § 75 elevantagningskriterier och det maximala antalet elever i elevupptagningen till förskoleundervisningen. Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Verksamhetsplatserna och det maximala antalet förskoleplatser fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning. Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola, samt grupperna i Braheskolan avsedda för kommande elever i Braheskolan.

 

Under läsåret 2018 – 2019 finns det 137 platser i den svenskspråkiga förskoleundervisningen. För tillfället finns 65 Åbo barn inskrivna i den kommunala småbarnspedagogiken och 39 i småbarnspedagogiken i privata enheter. Sammanlagt 104 Åbo barn.

 

 

Platserna som ordnar förskoleundervisning och antalet platser är:

 

Plats för ordnande av förskoleundervisning

 

Maximala antalet förskoleplatser

 

Cygnaeus förskola

67

Sirkkala förskola

40

Braheskolans förskola

30

 

Cygnaeus förskola flyttas från hösten 2018 till tillfälliga utrymmen vid Aningais skolhus på grund av utrymmesbrist i Cygnaeus skola. Miljöhälsovården granskade utrymmena 26.10.2017 och kunde konstatera att utrymmena och de gårdsutrymmen som är planerade att användas för förskolan kan godkännas för tillfälligt bruk. I utrymmena på Aningaisgatan kan dock inte placeras flera grupper än i förslaget.

 

Bilaga 1:                Miljöhälsovårdens granskning

 

I Sirkkala förskola pågår ännu utredningen av förskoleutrymmen, och förskolans utrymmesfråga är öppen. Servicehuset Hemmet renoverar vindsutrymmen som de har erbjudit till svenskspråkig förskoleverksamhet. Utrymmena skulle vara lämpliga för förskoleverksamhet. Diskussionen fortsätter kring villkoren för ett eventuellt hyresavtal. Strävan är att hitta en lösning för Sirkkala förskola i första hand på området.

 

Ett informationstillfälle gällande antagningen av elever till förskoleundervisningen ordnas för de blivande förskoleelevernas föräldrar 7.12.2017 kl.18.00 i Braheskolan.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

 

 

BeslutSvenska sektionen beslöt att fastställa verksamhetsställen för Cygnaeus förskola och Braheskolans förskola och återkommer till att fastställa utrymmen för Sirkkala förskola. Sektionen beslöt att fastställa maximala antalet förskoleplatser för alla enheter enligt föredragningen.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkErlund Viveka
förkKarlsson Hanna
förkKurtén Elise
förkRosenberg Nina
förkSihvo-Viemerö Sinikka
förkWulff Nicke


Bilagor:

Ssnfu § 58
Bilaga 1:Miljöhälsovårdens granskning