Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5226.10.20175

11193-2017 (510)

Verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser 2018-2019

Sammandrag: -

Ssnfu § 52

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 3.12.2013 § 75 elevantagningskriterier och det maximala antalet elever i elevupptagningen till förskoleundervisningen. Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Verksamhetsplatserna och det maximala antalet förskoleplatser fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning. Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola, samt grupperna i Braheskolan avsedda för kommande elever i Braheskolan.

 

Under läsåret 2018 – 2019 finns det 127 platser i den svenskspråkiga förskoleundervisningen. För tillfället finns 65 åbobarn inskrivna i den kommunala småbarnspedagogiken och 39 barn i småbarnspedagogiken i privata enheter. Sammanlagt 104 åbobarn.

 

 

Platserna som ordnar förskoleundervisning och antalet platser är:

 

Plats för ordnande av förskoleundervisning

 

Maximala antalet förskoleplatser

 

Cygnaeus förskola

67

Sirkkala förskola

40

Braheskolans förskola

20

 

Cygnaeus förskola flyttas från hösten 2018 till tillfälliga utrymmen vid Aningais skolhus på grund av utrymmesbrist i Cygnaeus skola. Miljöhälsovården granskar utrymmena i Aningais skolhus den 26.10 och deras ställningstagande till utrymmena kommer att presenteras till svenska sektionen på mötet.

 

I Sirkkala förskola pågår ännu utredningen av förskoleutrymmen, och förskolans utrymmesfråga är ännu öppen. Under verksamhetsåret 2018-19 ordnas Sirkkala förskolas verksamhet dels i Sirkkala i Gula huset(14 platser) dels i Braheskolan(26 platser).

 

Ett informationstillfälle gällande antagningen av elever till förskoleundervisningen ordnas för de blivande förskoleelevernas föräldrar 21.11.2017 kl. 18:00 i Braheskolan.

 

Förslag          Svenska sektionen beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

 

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslöt enhälligt remittera ärendet för ny beredning på förslag av ordförande Barbro Schauman.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkErlund Viveka
förkKarlsson Hanna
förkKurtén Elise
förkRosenberg Nina
förkSihvo-Viemerö Sinikka
förkWulff Nicke