Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4710.10.20171

10855-2017 (653)

Behovsutredning för ersättande daghemsutrymme för Skolgatan 10 när Rosenkvarteret utvecklas

Sammandrag: -

Ssnfu § 47

 

Direktör för svenskspråkig fostran och utbildning Liliane Kjellman 9.10.2017:

 

Bakgrund:

En ny stadsplan för kvarteret där Centrums svenskspråkiga dagvårdsenhet finns, det s.k. Rosenkvarteret godkändes i stadsfullmäktige 15.5.2017. I samband med beslutet förutsattes det att de dagvårdsenheter som finns i Rosenkvarteret hänvisas ersättande utrymmen innan de nuvarande utrymmena tas ur bruk och byggandet påbörjas. I nuläget finns det en besvärsprocess på gång mot stadsplanen för Rosenkvarteret och tidtabellen för besvärsprocessen är oklar.

 

Enligt TVT Asunnot skulle det i fortsättningen finnas utrymme för ett daghem med ca 140 platser på tomten. Daghemmet skulle befinna sig i våningshusets första och andra våning. TVT Asunnot har för avsikt att föra planerna vidare när beslutet vunnit laga kraft. Enligt preliminära uppgifter kunde byggandet påbörjas tidigast år 2020. Byggandet påbörjas inte innan ersättande utrymmen hittats åt den svenskspråkiga enheten på Skolgatan 10 och den finskspråkiga dagvårdsenheten på Skolgatan 12. I samband med detta fanns behov att göra en behovsutredning gällande ersättande utrymmen för båda dessa dagvårdsenheter. I behovsutredningen lyfts fram att genom att genomföra byggandet i olika faser så kunde antalet dagvårdsplatser tryggas under hela byggprocessen och till och med ökas när byggprocessen är klar.

 

Bilaga 1               Koulukatu 10 ja 12, tarveselvitys, päiväkotitilojen korvaaminen

 

Nuläge:

Centrums svenskspråkiga dagvårdsenhet erbjuder småbarnspedagogik, specialsmåbarnspedagogik och förskoleundervisning för barn med särskilt stöd. I enheten finns en integrerad specialgrupp, dit svenskspråkiga barn hänvisas från hela Åbo. I daghemmet finns 5 barngrupper och 112 beräknade platser. Enheten är attraktiv eftersom det centrala läget gör att tillgängligheten är god.

 

Platser för svenskspråkig l småbarnspedagogik erbjuds både i kommunala och privata enheter.

 

Bilaga 2               Beräknade platser i de olika enheterna

 

Behov av framtida dagvårdsplatser och service:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning behandlade nätverksutredningen för svenskspråkig småbarnspedagogik 29.8.2017 och lyfte i sitt utlåtande till nämnden fram att det verkliga platsbehovet är närmare 200 platser till från 2017-2022. Nämnden vid fostran och undervisning beslöt vid sitt möte 6.9.2017 att behovet av tilläggsplatser för åren 2017-2022 är 100 nya dagvårdsplatser.

 

För tillfället är kvällsdagvården på svenska placerad i Braheskolan där det finns 7 platser för kvällsdagvård. I nuläget är barnen i behov av kvällsdagvård antingen placerade i Braheskolan, eller i andra dagvårdsenheter därifrån barnen hämtas till kvällsdagvård i en annan enhet. För tillfället finns det inte tillräckligt med svenskspråkig kvällsdagvård. Inte heller veckoslutsdagvård och dygnet runt dagvård finns på svenska. I framtiden förväntas behovet av dessa serviceformer öka. I de ersättande utrymmen som planeras för Skolgatan 10 behöver dessa serviceformer ingå.

 

Eftersom Kuratorsstigens enhet får verka i sina utrymmen endast till hösten 2020 försvinner ett stort antal svenskspråkiga dagvårdsplatser från centrumområdet och ersättande utrymmen behöver hittas.

 

 

Sofiegatan 7

 

Sofieg. 7 lyfts i behovsutredningen fram som ett av alternativen till ersättande utrymme. På tomten finns ett daghem som kommer att flytta till nya utrymmen på Stallbacken. Det nya daghemmet på Stallbacken blir färdigt år 2018 och det skulle möjliggöra att man kan bygga ett nytt daghem på Sofiegatans tomt år 2019.

 

Antalet beräknade dagvårdsplatser skulle vara198 platser. Utredningen tar inte ställning till ifall Sofiegatan i framtiden skall vara ersättande utrymme för Skolgatan 10 eller 12. Den nya enheten på Sofiegatan skulle ge möjlighet för den svenskspråkiga servicen att förverkliga de tilläggsplatser som nämnden beslutat om. På Sofiegatan skulle också serviceformer som dygnet runt dagvård och veckoslutsdagvård kunna förverkligas. De barn som behöver kvällsdagvård kunde finnas på enheten, vilket skulle lätta på trycket på Braheskolan.

 

Eftersom situationen för den svenskspråkiga servicen är så pass oklar med många behovsutredningar på gång och Kuratorsstigen som behöver ersättande utrymmen från hösten 2020 skulle Sofiegatans ersättande utrymmen passa väl in i den tidtabellen.

 

Det är befogat att så snabbt som möjligt besluta om Sofiegatan blir ersättande utrymme för Skolgatan 10 eller 12. Detta beslut underlättar planeringsskedet för användarna. Eftersom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken för tillfället har så många utrymmeslösningar som är tillfälliga eller öppna skulle det ur de svenskspråkiga familjernas servicesynvinkel vara viktigt att få ett snabbt beslut på ifall Sofiegatan planeras för svenkl-eller finskspråkiga verksamheten. Sofiegatan 7 skulle för den svenskspråkiga servicens del lösa både behovet av nya dagvårdsservice samt det ökade behovet av dagvårdsplatser inom svenskspråkig småbarnspedagogik.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning påtalar att beslut om Sofiegatans framtida användning behöver göras så snabbt som möjligt och föreslår samtidigt Sofieg. 7 som en utrymmeslösning för den svenskspråkiga servicen till nämnden för fostran och undervisning.

 

Protokollet för detta ärende justeras omedelbart under mötet.

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning påtalar att beslut om Sofiegatans framtida användning behöver göras så snabbt som möjligt. Sektionen föreslår att Sofiegatan 7 blir ersättande utrymme för Skolgatan 10. Denna lösning möjliggör också ett förverkligande av en del av de tillläggsplatser som nämnden beslöt om den 6.9.2017 §126.

Protokollet för detta ärende justerades omedelbart under mötet.

Sändlista

åtgKasvatus- ja opetuslautakunta
åtgJalonen Timo
förkJuselius Minna


Bilagor:

Ssnfu § 47
Bilaga 1:Koulukatu 10 ja 12, tarveselvitys, päiväkotitilojen korvaaminen
Bilaga 2:Beräknade platser i de olika enheterna