Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2411.05.20175

2570-2016 (510)

Godkännande av den lokala planen för svenskspråkig småbarnspedagogik i Åbo stad

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 24

Servicechef Hanna Karlsson och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 5.5.2017:

 

Från början av år 2013 överfördes dagvården till undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde och Utbildningsstyrelsen blev sakkunnigämbetsverk och med förändringen har småbarnspedagogiken fått en ännu tydligare roll som en del av det finländska utbildningssystemet.

 

1.8.2015 ändrades dagvårdslagen till lagen om småbarnspedagogik (1973/36). Utbildningsstyrelsen har den 18 oktober 2016 fastställt grunderna för planen för småbarnspedagogik. (http://www.oph.fi/download/179348_grunderna_for_planen_for_smabarnspedagogik_2016.pdf)

 

Första gången har den småbarnspedagogiska verksamheten ett styrdokument som är en norm, och därmed binder utbildningsanordnaren att uppfylla de krav som fastställts. Grunderna för planen för småbarnspedagogiken fastställer det centrala innehållet i småbarnspedagogiken, samarbetet mellan anordnarna av verksamheten och barnets vårdnadshavare, det mångprofessionella samarbetet samt och innehållet i barnets plan för småbarnspedagogik. Anordnarna av småbarnspedagogik ska ta i bruk lokala planer för småbarnspedagogik i enlighet med dessa grunder från och med den 1 augusti 2017.

 

Stadens svenskspråkiga enhetschefer och servicechefen har deltagit i de utbildningstillfällen ”Vägkost – plan för småbarnspedagogik 2017” som utbildningsstyrelsen och regionförvaltningsverken ordnat till stöd för arbetet på lokal nivå. Barnträdgårdslärarana från samtliga kommunala enheter har deltagit i två utbildningstillfällen inom Vägkost programmet, sammanlagt 4 dagar/person. Processen och arbetet, som pågått i över ett års tid, med den lokala planen för svenskspråkig småbarnspedagogik har involverat samtliga kommunala och privata svenskspråkiga daghem med personal.

 

Bilaga 1               Plan för svenskspråkig småbarnspedagogik i Åbo stad

 

Bilaga 2               Vägkartan inom småbarnspedagogiken

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner den lokala planen för svenskspråkig småbarnspedagogik. Planen träder i kraft från och med 1.8.2017.

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner den lokala planen för svenskspråkig småbarnspedagogik. Planen träder i kraft från och med 1.8.2017. Svenska sektionen påtalar avsaknaden av pedagogiska referenser i läroplanstexten.

Jakelu

tiedErlund Viveka
tiedKarlsson Hanna
tiedNylander Rita
tiedRosenberg Nina
tiedSihvo-Viemerö Sinikka


Liitteet:

Ssnfu § 24
Liite 1:Plan för svenskspråkig småbarnspedagogik i Åbo stad
Liite 2:Vägkartan inom småbarnspedagogiken