Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning1016.02.20174

11579-2016 (510)

Verksamhetsställen och maximiantalet förskoleplatser inom svenskspråkig förskoleundervisning läsåret 2017-2018

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 10

Servicechef Hanna Karlsson 9.2.2017:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 3.12.2013 § 75 elevantagningskriterier och det maximala antalet elever i elevupptagningen till förskoleundervisningen. Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Verksamhetsplatserna och det maximala antalet förskoleplatser fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning. Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt som möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen.

 

Den svenskspråkiga förskoleundervisningen har mottagit sammanlagt 123 förskoleanmälningar varav 10 stycken anmälningar har lämnats in till Cygnaeus förskola från andra kommuner.

 

Fördelning av anmälningar till förskoleundervisningen 2017-18

 

Förskola

Anmälda sammanlagt

Områdets barn

Barn från andra upptagningsområden/ kommuner

Antagning i andra hand

Antagning

Braheskolan

27

25

2

2

27

Cygnaeus

58

47

11

11

63

Sirkkala

38

33

5

 

33

 

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 10.11.2016 § 64 verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt följande: Braheskolans förskola 30 platser, Cygnaeus förskola 63 platser, Sirkkala förskola 32 platser.

 

Dessutom konstaterades i beredningen den 10.11.2016 att det i Sirkkala förskola pågick en utredning av förskoleutrymmen och att om antalet barn i förskoleundervisningen skulle öka från de planerade 32, måste utrymmen utanför Sirkkalaområdet användas för att ordna förskoleundervisning för en del av Sirkkala förskolans elever. Utredningen gällande Sirkkala förskolas utrymmen är nu avslutad och undervisningen ordnas i daghemmets nuvarande utrymmen. För att ordna utrymmen för förskoleverksamheten(32 platser) kommer förskolan att ta över ytterliga utrymmen från den småbarnspedagogiska verksamheten för yngre barn. Detta beslut medför ett behov att minska antalet platser inom småbarnspedagogiska verksamheten med 10 platser.

 

Eftersom antalet anmälda barn som bor på Sirkkalas elevupptagningsområde är 33, en adressändring har meddelats efter ansökningstiden som gick ut den 16.1 2017, bereder svenska området utrymmen för 33 barns förskoleundervisning i Sirkkala förskola. Om antalet förskolebarn på Sirkkalas upptagningsområde ökar ytterligare, ordnas förskoleundervisningen för dessa barns del i Braheskolans förskola. Barnen kommer i så fall att ingå i Braheskolans förskolegrupper på så sätt att Sirkkala barnen placeras i samma förskolegrupp.

 

 

För Cygnaeus förskolas del grundas en fjärde förskolegrupp med 6 barnplatser, för att ordna förskoleundervisningen enligt de krav för specialpedagogiskt stöd som beskrivs i förskolans läroplan. Behovet av en förminskad förskolegrupp är aktuell. Förskoleverksamheten i den förminskade förskolegruppen har behov av förskollärare, barnskötare samt specialpedagogisk konsultation.

 

En ny utredning gällande den svenskspråkiga småbarnspedagogiska verksamhetens utrymmesbehov är påbörjad och skall bli färdig före utgången av juni 2017

 

För Braheskolans del kommer antalet förskolebarn inte att nå de fastställda 30 förskoleplatserna. Därmed finns det möjlighet att erbjuda förskoleundervisning för barn från annat upptagningsområde som inte ryms in i förskoleutrymmen inom sitt eget elevupptagningsområde. Dessutom kommer Braheskolans ena förskolegrupp att bli en kombi-grupp för förskolebarn och barn i femårsåldern. Förskoleundervisningen ordnas skilt för förskolebarnen dagligen under förskoletimmarna kl. 8.30 - 12:30. Ut över förskoletimmarna kommer förskolebarnen och femåringar att ha gemensam verksamhet. I gruppen arbetar förskollärare, barnträdgårdslärare samt en barnskötare.

 

 

Fördelningen av platser enligt närskoleprincipen kräver att barnen i första hand erbjuds plats i sin egen närförskola. För att uppfylla närskoleprincipen behöver Cygnaeus förskola samt Sirkkala förskola öka antalet förskoleplatser.

 

Plats för ordnande av förskoleundervisning

Maximala antalet förskoleplatser

Braheskolans förskola

30

Sirkkala förskola

33

Cygnaeus förskola

66(60+6)

 

 

För att förverkliga förskoleundervisningen 2017-18 måste Sirkkala dagvårdsenhet fortfarande avstå från sitt samlingsutrymme som tidigare använts för musik-, gymnastik-, samt andra gemensamma aktiviteter för de fem daghemsgrupperna i Sirkkala dagvårdsenhet. Utöver detta utrymme måste daghemsgruppen Stjärnorna avstå från ett av sina grupprum och därmed minskar antalet barnplatser inom småbarnspedagogiken.

 

I Cygnaeus förskola behöver den förminskade gruppen större personalresurs vilket medför ökade personalkostnader samt flera årsverken inom småbarnspedagogiken.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag:        Svenska sektionen beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Jakelu

tiedErlund Viveka
tiedKarlsson Hanna
tiedKurtén Elise
tiedRosenberg Nina
tiedSihvo-Viemerö Sinikka
tiedWulff Nicke