Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning519.01.20174

542-2017 (50)

Bildandet av Andelslaget ViRum för de svenskspråkiga gymnasierna

Sammandrag: -

Ssnfu § 5

ViRum är ett av Svenska Kulturfonden understött projekt med syftet att skapa en virtuell omgivning för den svenskspråkiga gymnasieundervisningen i Finland. Projektet tar slut 2016. I projektet har man:

- utvecklat en mjukvaruplattform för virtuella kurser (dvs

kurser som ges över nätet)

- skapat ämnesspecifika undervisningsmaterial och metoder som är

speciellt anpassade för virtuella kurser

- genomfört ett antal virtuella pilotkurser och samlat in

erfarenheter från de här kurserna.

 

Den långsiktiga målsättningen är att ViRum efter projektets slut, är en självbärande organisation för virtuell gymnasieundervisning i svenskfinland. ViRum ska upprätthålla ett aktivt kursutbud och styras av de deltagande gymnasierna. Målgruppen är finlandssvenska gymnasiestuderande på alla nivåer, samt gymnasielärare som vill nå större klasser genom virtuell undervisning.

 

För tillfället deltar Katedralskolan i ett regionalt gymnasienätverk NiVÅ till sammans med gymnasier i Västnyland och Åboland som samarbetar genom att ordna distanskurser på nätet. ViRum är tänkt att ersätta NiVÅ samarbetet.

 

Projektets har utarbetat en välfungerande modell för virtuella kurser i en finlandssvensk kontext och är menad för alla svenskspråkiga gymnasier i Finland. Genom att gymnasier kan samanvända både material och kompletta kurser breddas utbudet av kurser på finlandssvenskt håll. På det här sättet ökar möjligheten även för mindre gymnasierna att ge en fullgod utbildning för sina studerande. ViRum fungerar också som en inkörsport till digitaliseringen av gymnasieutbildningen. De funktioner och verktyg som utvecklats för olika ämnen stöder både distans- och klassundervisning. På så vis

möjliggörs en så mångsidig och flexibel användning av materialet som möjligt, såsom samkörning av en kurs i klass och online. Via Virum kan gymnasierna få ett större kursutbud samt öka flexibiliteten för studerandena. Virum möjliggör ett samarbete över skolgränserna för både studerande och lärare och ger därmed bättre möjligheter till jämlika gymnasiemöjligheter i hela Svenskfinland.

 

I och med att projektet tar slut är tanken att bilda ett andelslag, som från och med 1.1 2017 tar över verksamheten. Målsättningen är att så många kommuner och andra upprätthållare som möjligt ska ansluta sig till andelslaget ViRum.

 

För att kunna registrera andelslaget till handelsregistret krävs en styrelse. Styrelsen kommer att anställa andelslagets verkställande direktör och IT-stödperson. Benita Öling på Ernst&Young kommer att fungera som andelslagets revisor och jurist Marcus Henricson på H&M Henricson kommer att fungera som konsult i juridiska frågor. Avtalet skulle gälla från och med 1.1 2017. En part kan säga upp avtalet att upphöra vid utgången av det kalenderår som följer på uppsägningen, dock tidigast den 31 december 2018. För att täcka andelslagets fasta kostnader förbinder sig medlemmarna att för varje kalenderår från och med den 1 januari 2017 till andelslaget betala en fast avgift på 3 000 euro per skola för vilken medlemmen tecknat en andel. Därtill betalar skolorna och studerandena för de tjänster de utnyttjar enligt den prislista som fastställs av andelslagets styrelse eller i brådskande fall av styrelsens ordförande eller verkställande direktören. Kostnaderna för medlemskapet skulle gå från det svenska resultatområdets budget.

 

Mjukvaruplattformen kan även användas för att utarbeta material

inom grundskolan. I bilagorna finns de dokument och stadgar som utarbetats för bildandet av andelslaget.

 

Bilaga 1               Stadgar för Andelslaget ViRum

 

Bilaga 2               Medlemsavtal mellan medlemmarna i Andelslaget ViRum

 

Bilaga 3               Avtal om andelslagsbildning

 

 

I samband med att Åbo stad behandlar frågan om medlemskap i andelslaget behöver också finnas förslag till styrelsemedlem. Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen har erfarenhet både av NiVÅ nätverket och av att ha suttit i styrgruppen för ViRUM. Frågan om medlemskap i ett andelslag behandlas av stadsstyrelsen.

 

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning föreslår till nämnden för fostran och undervisning att Åbo stad är medlem i nämnda andelslag och föreslår därtill rektor Marianne Pärnänen som styrelsemedlem i andelslaget.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

åtgKasvatus- ja opetuslautakunta
åtgJalonen Timo
förkPärnänen Marianne


Bilagor:

Ssnfu § 5
Bilaga 1:Stadgar för Andelslaget ViRum
Bilaga 2:Medlemsavtal mellan medlemmarna i Andelslaget
Bilaga 3:Avtals om andelslagsbildning