Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning7308.12.20166

1748-2016 (5120)

Godkännande av den kommunala läroplanen, ämnesvisa delar åk 7-9

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 73

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 8.12.2016:

 

Svenska sektionen har enligt instruktionen för bildningssektorn till uppgift att godkänna den lokala och den enhetsvisa läroplanen för de svenskspråkiga skolornas del. De skolvisa läroplanerna godkändes i svenska sektionen 3.6.2016 § 36 (skolvisa tillägg i årskurserna 7-9 10.11.2016 § 61) och de ämnesvisa delarna för årskurserna 1-6 3.6.2016 § 44.

 

De ämnesvisa läroplanerna har utarbetats i arbetsgrupper tillsammans med den finskspråkiga grundläggande utbildningen. De finska ämnesvisa delarna har översatts till svenska och svenska lärare har kontrolläst texterna så att de till innehållet passar för den svenska skolan. Texterna är till merparten identiska med de texter som återfinns i de finska versionerna av respektive ämne.

 

Den svenska skolan har ett avvikande språkprogram. Alla elever läser finska och engelska som A-språk som startar i åk 3 eller 4. Som ett extra språk erbjuds ett förlängt B2-språk som kan studeras fr.o.m. åk 6 som ett frivilligt ämne. Detta arrangemang har planerats tillsammans med det svenska gymnasiet. I årskurs 8 har eleverna också möjlighet att välja B2-språk som är franska, spanska eller tyska.

 

De ämnesvisa läroplanerna tas i bruk på hösten 2017.

 

Bilaga 1               Ämnesvisa delarna åk 7-9

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner de ämnesvisa delarna av läroplanen för åk 7-9 inom den svenskspråkiga grundläggande utbildningen.

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände de ämnesvisa delarna av läroplanen för åk 7-9 inom den svenskspråkiga grundläggande utbildningen. Förverkligandet av dessa läroplaner kommer att förutsätta en omfattande fortbildning av lärarkåren.

Jakelu

tiedKarlsson Christer
tiedVahalahti Sinikka


Liitteet:

Ssnfu § 73
Liite 1:Ämnesvisa delarna åk 7-9