Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning7208.12.20165

2570-2016 (510)

Förändring i förskolans lokala läroplan

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 72

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 1.12.2016:

 

Förskolans lokala läroplan godkändes i svenska sektionen 15.4.2016 § 28. Efter att planen godkänts har det uppkommit behov av en komplettering gällande de krav som diskrimineringslagen och jämställdhetslagen ställer i förhållande till läroplanen.

 

Diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 förpliktar skolan till att systematiskt främja likabehandling. Alla skolor måste från och med början av 2017 ha utarbetat en likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen innehåller en utvärdering av hur likabehandling uppnås i skolans verksamhet samt effektiva och ändamålsenliga åtgärder för att främja likabehandling. Förskolan omfattas av lagen om grundläggande utbildning, så uppgörandet av en likabehandlingsplan gäller också för förskolan. Den lokala likabehandlingsplanen innefattar jämställdhetsplanen

 

I den uppdaterade jämställdhetslagen (2015) förutsätts dessutom att skolan utarbetar en jämställdhetsplan. I lagstiftningen i Finland hänvisar jämställdhet till jämställdhet mellan kvinnor och män samt att förebygga diskriminering på grund av genusmångfald.  

 

Planen uppgörs som en skild plan för de enskilda förskolegrupperna. Direktiv för hur planen skall göras har gjorts upp. Vårdnadshavarna görs delaktiga genom att de kan svara på frågor gällande likabehandling och jämställdhet i kundbelåtenhetsenkäten som genomförs årligen.

 

Bilaga 1               Yhdenvertaisusssuunnitelman tueksi

 

Bilaga 2               Esiopetusryhmän yhdenvertaisuussuunnitelma               

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner den föreslagna kompletteringen till förskolans läroplan gällande likabehandlingsplanen.

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervising godkände att förskolans läroplan kompletteras med Åbo stads likabehandlingsplan som grund.

Jakelu

tiedErlund Viveka
tiedKarlsson Hanna
tiedNylander Rita
tiedRosenberg Nina
tiedSihvo-Viemerö Sinikka


Liitteet:

Ssnfu § 72
Liite 1:Yhdenvertaisuussuunnitelman tueksi
Liite 2:Esiopetusryhmän yhdenvertaisuussuunnitelma