Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning6410.11.20164

11579-2016 (510)

Verksamhetsställen och maximiantalet förskoleplatser inom svenskspråkig förskoleundervisning läsåret 2017-2018

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 64

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 3.12.2013 § 75 elevantagningskriterier och det maximala antalet elever i elevupptagningen till förskoleundervisningen. Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Verksamhetsplatserna och det maximala antalet förskoleplatser fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning. Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola, samt grupperna i Braheskolan avsedda för kommande elever i Braheskolan.

 

Under läsåret 2017 – 2018 finns det 125 platser i den svenskspråkiga kommunala förskoleundervisningen. För tillfället finns 59 Åbo barn inskrivna i den kommunala småbarnspedagogiken och 49 i småbarnspedagogiken i privata enheter. Sammanlagt 108 Åbo barn.

 

 

Platserna som ordnar förskoleundervisning och antalet platser är:

 

Plats för ordnande av förskoleundervisning

 

Maximala antalet förskoleplatser

 

Cygnaeus förskola

 

63

Sirkkala förskola

 

32

Braheskolans förskola

30

 

I Sirkkala förskola pågår ännu utredningen av förskoleutrymmen. Om antalet barn i förskoleundervisningen ökar från den planerade, måste utrymmen utanför Sirkkalaområdet användas för att ordna förskoleundervisning för en del av Sirkkala förskolans elever.  

 

Ett informationstillfälle gällande antagningen av elever till förskolan ordnas för de blivande förskoleelevernas föräldrar 29.11 kl. 18:00 i Braheskolan.

 

Förslag          Svenska sektionen beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

 

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Jakelu

tiedNylander Rita
tiedErlund Viveka
tiedKarlsson Hanna
tiedKurtén Elise
tiedRosenberg Nina
tiedSihvo-Viemerö Sinikka
tiedWulff Nicke