Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5706.10.20164

1748-2016 (5120)

Förändringar och tillägg till den kommunala läroplanen och till de skolvisa läroplanerna

Sammandrag: -

Ssnfu § 57

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 3.10.2016:

 

Svenska sektionen har enligt instruktionen för bildningssektorn till uppgift att godkänna den lokala och den enhetsvisa läroplanen för de svenskspråkiga skolornas del. Den lokala läroplanen för svenskspråkig grundläggande utbildning diskuterades i svenska sektionen 18.2.2016 § 12 och godkändes 21.4.2016 § 31. De skolspecifika tilläggen till läroplanen inom grundläggande utbildning godkändes 2.6.2016 § 36 och de ämnesvisa delarna åk 1-6 godkändes vid sektionens möte 9.6.2016 § 44.

 

När läroplansarbetet fortskridit har det framkommit att det finns orsak att ändra och komplettera såväl den lokala delen samt de skolvisa delarna av läroplanen till vissa delar. 

 

I den lokala delen av Åbo stads läroplan bör den del som gäller valbara ämnen och hur de beskrivs revideras. I skolans läroplan beskrivs sådan praxis och kutym som inte ändras årligen. Skolvis praxis kan också preciseras i läsårsplanen ifall praxisen förändras årligen. 

 

Det andra revideringsförslaget gäller uppgörandet av den lokala likabehandlingsplanen som innefattar jämställdhetsplanen. Diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 förpliktar skolan till att systematiskt främja likabehandling. Alla skolor måste från och med början av 2017 ha utarbetat en likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen innehåller en utvärdering av hur likabehandling uppnås i skolans verksamhet samt effektiva och ändamålsenliga åtgärder för att främja likabehandling.

 

I den uppdaterade jämställdhetslagen (2015) förutsätts dessutom att skolan utarbetar en jämställdhetsplan. I lagstiftningen i Finland hänvisar jämställdhet till jämställdhet mellan kvinnor och män samt att förebygga diskriminering på grund av genusmångfald.  

 

Bilaga 1               Förändring i den lokala läroplanen och i de skolvisa läroplanerna, som gäller valbara timmar och valbara ämnen, samt ändringsförslag som gäller uppgörandet av en likabehandlingsplan.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner de föreslagna ändringarna i den lokala och i de skolvisa läroplanerna.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkKarlsson Christer
förkKurtén Elise
förkLindfors Johanna
förkWulff Nicke
förkVänni Tuija


Bilagor:

Ssnfu § 57
Bilaga 1:Förändring i den lokala läroplanen och i de skol-visa läroplanerna, som gäller valbara timmar och valbara ämnen, samt ändringsförslag som gäller uppgörandet av en likabehandlingsplan.