Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4409.06.20164

1748-2016 (5120)

Godkännande av den kommunala läroplanen, ämnesvisa delar åk 1-6

Sammandrag: -

Ssnfu § 44

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 3.6.2016:

 

Svenska sektionen har enligt instruktionen för bildningssektorn till uppgift att godkänna den lokala och den enhetsvisa läroplanen för de svenskspråkiga skolornas del. Den lokala läroplanen för svenskspråkig grundläggande utbildning diskuterades i svenska sektionen 18.2.2016 § 12 och godkändes 21.4.2016 § 31. De skolspecifika tilläggen till läroplanen inom grundläggande utbildning godkändes 2.6.2016 § 36.

 

Läroplansprocessen kring de ämnesvisa delarna

 

De ämnesvisa delarna har utarbetats i arbetsgrupper tillsammans med den finskspråkiga grundläggande utbildningen. Svenskspråkiga representanter har funnits med i de 7 grupper som sammanställt de ämnesvisa delarna. Sinikka Vahalahti har fungerat som koordinator för den svenskspråkiga processen och fungerat som svenskspråkig representant i nätverket för arbetsgruppernas ordföranden.

 

Efter att arbetsgrupperna har färdigställt materialet har det översatts och bearbetats. Texterna är till merparten identiska med de texter som återfinns i de finska versionerna av respektive ämne.

 

En grupp av svenskspråkiga lärare fick uppdraget att utarbeta mål och innehåll i nybörjarfinska och modersmålsinriktad finska. Därutöver har de ämnesvisa delarna för de förlängda B2-språken franska, tyska och spanska utarbetats specifikt för de svenskspråkiga skolorna.

 

I detta skede finns åskådningsämnena islam och ortodox religion ännu inte översatta till svenska. Dessa delar ingår i de ämnesvisa delarna ännu som finskspråkig version.

 

De ämnesvisa delarna för åk 7-9 kommer att beredas för att godkännas i svenska sektionen under hösten 2016. De ämnesvisa delarna i åk 7-9 träder inte ännu i kraft läsåret 2016-2017.

 

Bilaga 1               Ämnesvisa delarna åk 1-2:

 

Bilaga 2               Ämnesvisa delarna åk 3-6:

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner de ämnesvisa delarna av läroplanen för åk 1-6 inom svenskspråkig grundläggande utbildning.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes. Därtill konstaterades att språkfel och begreppsfel kan korrigeras i texten.

Sändlista

förkKurtén Elise
förkLindfors Johanna
förkVahalahti Sinikka
förkWulff Nicke


Bilagor:

Ssnfu § 44
Bilaga 1:Ämnesvisa delarna åk 1-2
Bilaga 2:Ämnesvisa delarna åk 3-6