Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3702.06.20166

6101-2016 (510, 642)

Cygnaeus skolas slöjdsal

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 37

Rektor för Cygnaeus skola Nicke Wulff och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 27.5.2016:

 

I Cygnaeus skola finns inte och har inte funnits utrymmen för teknisk slöjd sedan flytten till nuvarande utrymmen i mitten av 1990-talet. Under åren har undervisningen i teknisk slöjd varit utlokaliserad i S:t Olofsskolan, i Sirkkala skola och främst i Puolala skola som ligger i nära anslutning till Cygnaeus skola. Arrangemangen är både dyra, och försvårar undervisningen rent praktiskt, tidsmässigt och ur schemaläggningssynvinkel.

 

Efter att Puolala skolas (fastigheten vid Köpmansg.) grundrenovering inleds 2018-2019 kommer Cygnaeus skolas elever inte längre att rymmas in i Puolala skola då även Puolalan yläkoulu skall ha sin undervisning i Puolala skola istället för i TSYK. Slöjdsalen i TSYK kommer att försvinna i samband med att deras fastighet grundrenoveras 2017. Då skolornas (Cygnaeus+Puolala) gemensamma timbehov vid läsåret 2018-2019 är 80-90 timmar ryms inte Cygnaeus skola längre i de renoverade utrymmena.

 

En lösning på utrymmesproblemet är att i Cygnaeus skola skapa ändamålsenliga utrymmen för undervisning i teknisk slöjd. Det ökande elevantalet och den nya läroplanen förespråkar denna lösning. Även skolans personal önskar att utrymmen skapas i den egna skolfastigheten

 

Cygnaeus skola har två små gymnastiksalar >200m² varav den ena enligt projektplanen skulle göras till en modern och fungerande slöjdsal för en 1-6 skola. Förändringen har diskuterats bland personalen och trots att man går miste om en gymnastiksal förespråkar man denna lösning.

 

Jämförelsekostnader

Förutom fördelar i verksamheten har egna utrymmen också ekonomiska inverkningar. Med egna utrymmen kommer man att spara i såväl lönekostnader som transportkostnader, den årliga inbesparningen skulle vara uppskattningsvis 54 000€ ifall man räknar med transportkostnader med taxialternativ och lönekostnader. Ifall man räknar med lönekostnader och bussalternativ är inbesparningen 47 800 euro per år.

 

Nya slöjdsalsutrymmen i Cygnaeus medför ökade hyreskostnader på 59 000 euro per år under åtta års tid.

 

Bilaga 1               Cygnaeuksen koulun teknisen työn tila

 

Eftersom nettokostnadseffekten årligen är liten och fördelarna med en egen slöjdsal underlättar undervisningsarrangemangen och kan bidra till en bättre kvalitet i undervisningen i enlighet med den nya läroplanen som träder i kraft 1.8.2016 är det befogat att förorda att projektplanen gällande Cygnaeus skolas slöjdsal förverkligas så att den nya slöjdsalen kan tas i bruk läsåret 2017-2018.

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning föreslår till nämnden för fostran och undervisning att en slöjdsal byggs i Cygnaeus skola så att den är färdig att tas i bruk läsåret 2017-2018.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Jakelu

tpvKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvJalonen Timo
tiedWulff Nicke


Liitteet:

Ssnfu § 37
Liite 1:Cygnaeuksen koulun teknisen työn tila