Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3602.06.20165

1748-2016 (5120)

Godkännande av de skolspecifika tilläggen till läroplanen inom grundläggande utbildning

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 36

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 24.5.2016:

 

Svenska sektionen har enligt instruktionen för bildningssektorn till uppgift att godkänna den lokala och den skolspecifika läroplanen för de svenskspråkiga skolornas del. Den lokala läroplanen för svenskspråkig grundläggande utbildning godkändes i svenska sektionen 21.4.2016 § 21.

 

Utbildningsstyrelsen har fastställt grunder för läroplanen för den grundläggande utbildningen den 22 december 2014. Den lokala läroplanen görs upp utgående från dessa grunder. I dessa grunder bestäms vad som skall ingå i de skolspecifika kompletteringarna till läroplanen. De skolspecifika kompletteringarna finns skrivna i skilda rutor i den löpande läroplanstexten och börjar med skolans logo.

 

I den skolspecifika läroplanen beskrivs skolans praxis och verksamhetssätt som inte årligen ändras. Skolvisa preciseringar kan förutom i den skolvisa läroplanen också beskrivas i skolans läsårsplan. I läsårsplanen beskrivs sådan praxis som är specifik för läsåret och som årligen besluts om.

 

De förändringar som den nya läroplanen medför syns tydligt i handledningsplanen (kapitel 1.4 eller bilaga), i beskrivningen av verksamhetskulturen och i de principer som gäller den gemensamma planeringen (kap. 4), i beskrivningarna gällande elevernas delaktighet (t.e.x kap. 4.2.) och i principerna för formativ bedömning och respons under studierna (kap. 6.2).

 

I de skolspecifika läroplanerna har skolorna bestämt vilka valbara ämnen som erbjuds i årskurserna 4-6.

 

Sinikka Vahalahti, som har koordinerat läroplansarbetet inom svenskspråkig grundläggande utbildning, har tillsammans med rektorerna gått igenom de skolspecifika preciseringarna. Terminologin har gåtts igenom för att motsvara de nationella läroplansgrunderna.

 

 

Bilaga 1               Cygnaeus skolas läroplan

Bilaga 2               Sirkkala skolas läroplan

Bilaga 3               Sirkkalabackens skolas läroplan

Bilaga 4               S:t Olofsskolans läroplan

 

De skolspecifika läroplanerna finns även på bloggen

http://blog.edu.turku.fi/ops2016/luonnokset/

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner de skolspecifika läroplanerna för svenskspråkig grundläggande utbildning.

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände de skolspecifika läroplanerna för svenskspråkig grundläggande utbildning. Därtill konstaterades att språkfel och begreppsfel kan korrigeras i texten.

Jakelu

tiedKarlsson Christer
tiedKurtén Elise
tiedLindfors Johanna
tiedVahalahti Sinikka
tiedWulff Nicke


Liitteet:

Ssnfu § 36
Liite 1:Cygnaeus skolas läroplan
Liite 2:Sirkkala skolas läroplan
Liite 3:Sirkkalabackens skolas läroplan
Liite 4:S:t Olofsskolans läroplan