Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2821.04.20165

2570-2016 (510)

Godkännandet av den lokala läroplanen för den svenskspråkiga förskoleundervisningen i Åbo stad

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 28

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman, servicechef Hanna Karlsson 15.4.2016:

 

Utbildningsstyrelsen har fastställt grunder för förskoleundervisningens läroplan den 22 december 2014. Föreskriften förutsätter att anordnarna av förskoleundervisning ändrar sin läroplan. Anordnarna av förskoleundervisning ska ta i bruk lokala läroplaner som baserar sig på grunderna senast den 1 augusti 2016. Utbildningsanordnaren har ansvar att göra upp en lokal läroplan och att utveckla den lokala läroplanen.

 

Den lokala läroplanen har gjorts upp utgående från dessa grunder. Åbos svenskspråkiga läroplansprocess har pågått självständigt samtidigt med den finskspråkiga processen. Den finskspråkiga läroplanen för förskoleundervisningen godkändes i den finska sektionen för småbarnsfostran och grundläggande utbildning 27.1.2016.

 

Den svenskspråkiga läroplanen har utarbetats av en arbetsgrupp bestående av förskolelärare, samtliga enhetschefer, småbarnsfostrans speciallärare och servicechefen för svenskspråkig småbarnsfostran. Representanter från de olika förskolenheterna har regelbundet träffats för att bereda och utarbeta läroplanen. Personalen har intervjuat barnen, dokumenterat och tagit deras åsikter i beaktande. Planen för småbarnsfostran har använts som stöd i läroplansarbetet. Vårdnadshavarna har haft möjlighet att ge sina åsikter angående läroplanen på Åbo stads webbsida och via enkäter.

 

Alla blanketter gällande barnets växande och lärande, som läroplanen hänvisar till, kommer att finnas i bildningens digitala kommunikationskanal Wilma. Läroplanen är gemensam för alla svenskspråkiga förskolenheter. Den beaktar enheternas egna verksamhetsformer och finns tillgänglig på Åbo stads webbsida.

 

Läroplansgrunderna finns på följande sida:

http://www.oph.fi/download/163792_grunderna_for_forskoleundervisningens_laroplan_2014.pdf

 

Bilaga 1               Förskolans läroplan 2016

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner den lokala läroplanen för förskoleundervisningen.

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände den lokala läroplanen för förskoleundervisningen. Därtill konstaterades att språkfel och begreppsfel kan korrigeras i texten.

Jakelu

tiedNylander Rita
tiedErlund Viveka
tiedKarlsson Hanna
tiedRosenberg Nina
tiedSihvo-Viemerö Sinikka


Liitteet:

Ssnfu § 28
Liite 1:Förskolans läroplan 2016