Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3121.04.20168

1748-2016 (5120)

Godkännandet av den lokala läroplanen för svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo stad, kapitel 1-12

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 31

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 15.4.2016:

 

Svenska sektionen har enligt instruktionen för bildningssektorn till uppgift att godkänna den lokala och den enhetsvisa läroplanen för de svenskspråkiga skolornas del. Den lokala läroplanen för svenskspråkig grundläggande utbildning diskuterades i svenska sektionen 18.2.2016 § 12.

 

Utbildningsstyrelsen har fastställt grunder för läroplanen för den grundläggande utbildningen den 22 december 2014. Den lokala läroplanen som görs upp utgående från dessa grunder. Läroplansgrunderna finns på följande sida

http://www.oph.fi/lp2016/grunderna_for_laroplanen

 

Utbildningsanordnaren har ansvar att göra upp en lokal läroplan och att utveckla den lokala läroplanen. Utgående från de nationella riktlinjerna har den lokala planen utarbetats för kap. 1-12 för de finskspråkiga skolorna. I de arbetsgrupper som jobbat med kapitlen har det funnits med svenskspråkiga representanter.

 

Efter att arbetsgrupperna har färdigställt materialet har det översatts och bearbetats så att det gäller för de svenskspråkiga skolorna. Texterna är till merparten identiska med de texter som återfinns i den finskspråkiga grundläggande utbildningen. Olikheter finns främst gällande timfördelning och språkprogram.

 

I bilagan finns utkastet till den lokala läroplanen. Texten på vit botten är den grundtext som kommer från Utbildningsstyrelsen, som är normerande och där ändringar inte kan göras. Texten på gul botten är utkast till den lokala läroplanen i Åbo om vilken svenska sektionen beslutar.

 

Bilaga 1               Lokal läroplan, svenskspråkig grundläggande utbildning, kap. 1-12

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkänner den lokala läroplanen för svenskspråkig grundläggande utbildning.

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände den lokala läroplanen för svenskspråkig grundläggande utbildning. Därtill konstaterades att språkfel och begreppsfel kan korrigeras i texten.

Jakelu

tiedKarlsson Christer
tiedKurtén Elise
tiedLindfors Johanna
tiedVahalahti Sinikka
tiedWulff Nicke


Liitteet:

Ssnfu § 31
Liite 1:Lokal läroplan, svenskspråkig grundläggande utbildning, kap. 1-12