Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2921.04.20166

3406-2015 (5120)

Ändring i timfördelningen från 1.8.2016

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 29

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 14.4.2016:

 

 

Enligt 4 §, punkt 6 i instruktionen för bildningssektorn har svenska sektionen till uppgift att för sin egen språkgrupps del godkänna lokala och enhetsvisa läroplaner. Timfördelningen är en del av den lokala läroplanen.

 

Svenska sektionen godkände timfördelningen som en del av den lokala läroplanen 16.4.2015 § 28. Detta beslut om timfördelning är i kraft och börjar tillämpas 1.8.2016, ifall timfördelningen inte ändras med detta beslut.

 

När beslutet gjordes var ramarna att timfördelningen skulle följa minimigränserna utgående från den nationella ramen för timantal så långt som möjligt. En timme modersmål sattes in i åk 3 utöver minimiantalet.

 

Nämnden vid fostran och undervisning beslöt vid sitt möte 6.4.2016 § att timfördelningen för finskspråkig grundläggande utbildning ändras så att A2- språken är utöver de egentliga timmarna i timfördelningen. I årskurserna 7-9 kan A2-språket tas från de valfria ämnena, eller i undantagsfall bli utöver timmarna i timfördelningen.

 

Nämnden beslöt också att till minimiantalet 222 timmar sätta till 4 extra timmar så att 3 timmar placeras i åk 1-6 och en veckotimme i åk 7-9. I och med detta beslut borde 3 timmar sättas in också på nuvarande svenskspråkiga modell för att komma upp till motsvarande modell som inom den finskspråkiga undervisningen. Från gällande timfördelningsbeslut finns redan 1 veckotimme extra modersmål satt in i åk 3 i de svenska skolornas timfördelning. Enligt nämndens beslut är det upp till den enskilda skolan att besluta om hur timmarna fördelas.

 

Utgående från den ändrade timfördelningen har ett nytt förslag till timfördelning gjorts för de svenskspråkiga skolorna. Timfördelningen har diskuterats med rektorerna som stöder förslaget. I det nya förslaget placeras 1 veckotimme modersmål till i åk 1 och 2. Den extra timmen i årskurserna 7-9 används till det andra inhemska språket. På detta sätt görs en gemensam satsning i de svenskspråkiga skolorna på modersmålet i nybörjarundervisningen. Detta är befogat med tanke på det språkligt sätt heterogena elevmaterialet som finns i de svenskspråkiga skolorna och med tanke på att stöda eleverna språkliga färdigheter i ett så tidigt skede som möjligt.

 

Bilaga 1               Timfördelning (Svenska sektionens beslut 16.4.2015)

 

Bilaga 2               Nytt förslag till timfördelning

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Gällande den nya läroplanen som träder i kraft 1.8.2016 besluts följande:

 

1.Timfördelningen följer det förslag som presenteras i bilaga 2.

2.A2-språket i årskurserna 4-6 är utöver minimanatalet timmar.

3.De valfria ämnena preciseras i de skolvisa läroplanerna. Skolorna gör upp årskursvisa planer beträffande mål och innehåll för dessa ämnen.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Jakelu

tiedKarlsson Christer
tiedKurtén Elise
tiedLindfors Johanna
tiedWulff Nicke


Liitteet:

Ssnfu § 29
Liite 1:Timfördelning, Svenska sektionens beslut 16.4.2015
Liite 2:Nytt förslag till timfördelning