Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3021.04.20167

3406-2015 (5120)

Ändring i språkprogrammet från 1.8.2016

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 30

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 14.4.2016:

 

Det nuvarande språkprogrammet fastställdes i undervisningsnämndens svenska sektion 18.11.2004 § 90. Då beslöts att A1-språket, som kan vara antingen finska eller engelska, inleds i åk 3 och att A2-språket inleds i åk 4. Som A2-språk erbjuds finska, engelska, tyska och franska. I praktiken har detta ordnats så att undervisningen i tyska och franska har varit gemensam för elever från Sirkkala och Cygnaeus skola.

 

Svenska sektionen godkände vid sitt möte 16.4.2016 § ett nytt språkprogram som tas i bruk 1.8.2016. Möjligheterna att välja A2-språk följer det nya språkprogrammet redan från våren 2015 enligt samma beslut.

 

Efter diskussioner med rektorerna så har det framkommit behov av att också erbjuda spanska som frivilligt B2-språk i åk 6. I det nya förslaget finns spanskan med som förlängt B2-språk.

 

Endel revideringar och förtydliganden har gjorts i beskrivningarna av de olika språken och i tidigare förslag var minimigruppstorleken 14 för att kunna starta en grupp i förlängt B2-språk. I det nuvarande förslaget är minimigruppstorleken för att kunna starta en grupp 12 elever. I det nya förslaget nämns att undervisningen i det förlängda B2-språket också kan förverkligas som distansundervisning.

 

 

Förberedandet av ett nytt språkprogram

 

Statsrådet utfärdade den 28 juni 2012 en förordning om riksomfattande mål för utbildningen enligt lagen om grundläggande utbildning och om timfördelning i den grundläggande utbildningen Statsrådets förordning 422/2012. Den nya läroplanen är planerad att tas i bruk 1.8.2016.

 

Utbildningsstyrelsen har fastställt grunder för läroplanen för den grundläggande utbildningen den 22 december 2014. Den lokala läroplanen som görs upp utgående från dessa grunder. Den största förändringen gällande språkundervisningen i läroplansgrunderna är att B1-språket börjar redan i åk 6 mot tidigare i åk 7. Från A1-språket är en veckotimme flyttad från åk 7-9 ner till de lägre årskurserna.

 

Utbildningsanordnaren har ansvar att utforma och utveckla den lokala läroplanen. Utbildningsanordnaren skall besluta om ett språkprogram i kommunen där det definieras på vilka årskurser språkundervisningen i de olika språken inleds och vilka språk som erbjuds.

 

För att utarbeta en timfördelning och ett förslag till språkprogram för de svenskspråkiga skolorna utsågs en arbetsgrupp med följande medlemmar: Nina Miettinen, Elise Kurtén, Tessa Westerstråhle, Mari-Susann Grandell, Marianne Pärnänen, Karina Alm, Sinikka Vahalahti och Liliane Kjellman.

 

Förslag till språkprogram för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen i Åbo

 

 

1. A1-språk

Inom den grundläggande utbildningen läser man som obligatoriskt A-språk (A1-språk) antingen finska eller engelska. A1-språket inleds i årskurs 3. Engelska som A1-språk rekommenderas för genuint tvåspråkiga elever. Undervisningen i finska är för dessa elevers del modersmålsinriktad.

 

2. B1-språk

B1-språk erbjuds inte inom svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo. Timmarna används till det andra inhemska språket som läses på A-nivå.

 

3. Frivilligt A2-språk och valbart B2-språk

Frivilliga språk från och med årskurs 4 (A2-språk) är finska och engelska. Enskilda elever har möjlighet att välja följande kombinationer av A1- och A2-språk (A1-språket nämnt först):

 

1. Finska (nybörjar) och engelska

2. Engelska och finska (modersmålsinriktad)

 

I årskurs 6 kan eleverna välja ett förlängt B2-språk som valfritt ämne. De elever som valt ett förlängt B2-språk bör ges möjlighet att fortsätta studierna i detta språk utan avbrott i de följande årskurserna. Som förlängt B2-språk i åk 6 kan väljas tyska, franska eller spanska. För att undervisningen i tyska, franska och spanska som förlängt B2-språk skall påbörjas i årskurs 6 bör det sammanlagda elevantalet vara minst 12. Undervisningsgruppen är gemensam för Sirkkala skola och Cygnaeus skola och placerad till endera skolan. Undervisningen i det förlängda B2-språket kan också förverkligas som distansundervisning.

 

Inom de valfria ämnena erbjuds tyska, franska och spanska som B2-språk i årskurs 8. Skolan bestämmer årligen om gruppens minimistorlek. Minimiantalet elever som behövs för att starta en språkgrupp kan därför variera läsårsvis.

 

En elev som inleder studier i ett A2-språk eller B2-språk har rätt att fullfölja sitt valda språkprogram genom grundskolan. Eleven bör förbinda sig till språkstudierna. Att avbryta eller byta från ett språk till ett annat är möjligt enbart av speciellt vägande skäl. Skolorna bör stöda elevernas språkliga medvetenhet och kulturkännedom t.ex. genom mångsidiga lärområden och genom utbudet av valfria ämnen och klubbverksamhet.

 

Bilaga 1:               Elevens språkstig

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen fastställer språkprogrammet för den grundläggande utbildningen i enlighet med ovanstående förslag. Språkprogrammet tas i bruk 1.8.2016, dock så att möjligheterna att välja A2-språk redan följer det nya språkprogrammet.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Jakelu

tiedKarlsson Christer
tiedKurtén Elise
tiedLindfors Johanna
tiedPärnänen Marianne
tiedWulff Nicke


Liitteet:

Ssnfu § 30
Liite 1:Elevens språkstig