Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning1318.02.20164

10725-2015 (510)

Verksamhetsställen och maximiantalet förskoleplatser inom svenskspråkig förskoleundervisning läsåret 2016-2017

Sammandrag: -

Ssnfu § 13

Servicechef Hanna Karlsson 11.2.2016:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 3.12.2013 § 75 elevantagningskriterier och det maximala antalet elever i elevupptagningen till förskoleundervisningen. Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Verksamhetsplatserna och det maximala antalet förskoleplatser fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning. Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola, samt grupperna i Braheskolan avsedda för kommande elever i Braheskolan.

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 28.10.2015 §61 verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt följande: Braheskolans förskola 42 platser, Cygnaeus förskola 42 platser, Sirkkala förskola 17 platser.

 

Som tillägg konstaterades att i fall anmälningarna till Sirkkala förskola närmar sig maximiantalet 21 barn, behöver miljöhälsovården bedöma ifall ”Gula huset” kan inrymma förskoleverksamhet med denna barnmängd. Ifall inte så behöver andra utrymmen i Sirkkalaområdet komma ifråga.

 

Den svenskspråkiga förskoleundervisningen har mottagit sammanlagt 117 förskoleanmälningar var av 12 stycken anmälningar har lämnats in från kranskommuner.

 

Fördelningen av platser enligt närskoleprinciper kräver att barnen i första hand erbjuds plats i sin egen närförskola. För att uppfylla närskoleprincipen behöver Cygnaeus förskola samt Sirkkala förskola öka antalet förskoleplatser.

 

Plats för ordnande av förskoleundervisning

Maximala antalet förskoleplatser

Braheskolans förskola

42

Sirkkala förskola

20

Cygnaeus förskola

63

 

 

Behovet av förskoleplatser i Cygnaeus förskola enligt närskoleprincipen är 45 platser, dessutom har 12 barn från Åbos kranskommuner anmälts till Cygnaeus förskola. Utöver dessa anmäldes även 5 barn från annat elevupptagningsområde till Cygnaeus förskola.

 

Behovet av förskoleplatser för Åbobarnen kräver en tredje förskolegrupp i Cygnaeus förskola. Därmed ökar maximala antalet platser till 63 vilket ger möjlighet att även ta in icke Åbobor.

 

I Sirkkala förskola uppfyller 20 av de till förskoleundervisningen anmälda barnen kriterierna för antagning i förstahand. Därmed bör antalet platser i Sirkkala förskola ökas till 20.

 

Eftersom förskolegruppen är betydligt större än vad de planerade utrymmena i så kallade ”gula huset” kan inrymma kommer gruppen att delas i två. Den större gruppen placeras i gula huset och den mindre gruppen i daghemmets utrymmen. Sirkkala dagvårdsenhet har kring 92 daghemsbarn. Förskolegruppen som placeras i daghemmets utrymmen delar tamburen och toalettutrymmen med åtminstone 21 daghemsbarn.

 

För att förverkliga förskoleundervisningen 2016-17 måste daghemmet avstå från sitt samlingsutrymme som hittills använts för musik-, gymnastik-, samt andra gemensamma aktiviteter för de fem daghemsgrupperna i Sirkkala dagvårdsenhet.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag:          Svenska sektionen beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslöt att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser enligt följande.

Plats för ordnande av förskoleundervisningMaximala antalet förskoleplatser
Braheskolans förskola42
Sirkkala förskola22
Cygnaeus förskola63

Sändlista

förkErlund Viveka
förkKarlsson Hanna
förkRosenberg Nina
förkSihvo-Viemerö Sinikka