Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning821.01.20164

6409-2015 (5127)

Svenskspråkig översättning av den gemensamma delen av läroplanen för Åbo yrkesinstitut

Sammandrag: -

Ssnfu § 8

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 15.1.2016

 

På grund av statsrådets förordning om ändringen av förordningen om yrkesutbildning 3 § (9.10.2014/799) bör den gemensamma delen av läroplanen uppdateras, eftersom denna författning ändrar grunderna för och alltså också den gemensamma delen av läroplanen för alla yrkesinriktade grundexamina.

 

I den gemensamma delen av läroplanen för Åbo yrkesinstitut och den tillhörande utvärderingsbilagan definieras alla förfaringssätt som är gemensamma för alla utbildningsprogram vars definition krävs i författningen. Den gemensamma delen av läroplanen godkändes i finska sektionen för gymnasie-och yrkesutbildning vid nämnden för fostran och undervisning 9.6.2015 § 47 och trädde i kraft 1.8.2015.

 

Eftersom de gemensamma delarna ligger till grund också för den svenskspråkiga utbildningen vid Åbo yrkesinstitut har den gemensamma läroplanen översatts till svenska.  

 

Bilaga 1               Läroplanens gemensamma del vid Åbo yrkesinstitut

 

Bilaga 2               Plan för elevbedömning på ungdomsstadiet vid Åbo yrkesinstitut

 

Förslag                  Svenska sektionen vid nämnden för fostran-och undervisning tar del av den gemensamma delen av läroplanen för Åbo yrkesinstitut och den tillhörande bilagan plan för elevbedömning på ungdomsstadiet vid Åbo yrkesinstitut och antecknar dessa för kännedom.

 

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran- och undervisning tog del av den gemensamma delen av läroplanen för Åbo yrkesinstitut och den tillhörande bilagan plan för elevbedömning på ungdomsstadiet vid Åbo yrkesinstitut och anteckande dessa för kännedom.

Svenska sektionen uttrycker sitt missnöje med att läroplanen på svenska kommer lärarna till handa först ett halvår efter att den trätt i kraft.

Därtill konstateras att översättningen är undermålig och bör korrigeras snarast.

Sändlista

förkSivistystoimiala, aikuiskoulutus
förkSivistystoimiala, ammatillinen koulutus


Bilagor:

Ssnfu § 8
Bilaga 1:Läroplanens gemensamma del vid Åbo yrkesinstitut
Bilaga 2:Plan för elevbedömning på ungdomsstadiet vid Åbo yrkesinstitut