Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4202.06.20151

4883-2015 (510, 017)

Baracken på Sirkkala skolas gård

Sammandrag: -

Ssnfu § 42

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 2.6.2015: 

 

Undervisningsnämndens svenska sektion beslöt 6.5.2010 att ta i bruk barackutrymmen för den svenska förskolan. Baracken placerades på Sirkkala skolas gård sommaren 2010. I hyreskontraktet som Åbo stad gjort framgår att minimihyrestiden är 60 månader räknat från 1.8.2010 och slutar således tidigast 31.7.2015. Hyresavtalet fortsätter automatiskt ifall hyrestagaren inte sagt upp avtalet 6 månader innan hyrestiden går ut. Svenska sektionen beslöt 22.10.2014 § 55 att svenskspråkig fostran och utbildning avstår från barackutrymmena på Sirkkala skolas gård när hyreskontraktet löper ut.

 

Skolans rektor har inför läsåret 2015-2016 gjort beslut om att inte placera elever i de 3 klassrum i Kärnhuset där både elever och lärare reagerat med symptom som kan förknippas med inneluftsproblem. Inom maj månad när olika alternativ har sökts för att hitta lämpliga utrymmen inom Sirkkalaområdet så kvarstår faktum att arrangemangen skulle vara svåra att genomföra så att verksamheten inte avsevärt störs p.g.a oändamålsenliga utrymmeslösningar i antingen Sirkkala skola eller Sirkkalabackens skola.

 

I slutet av maj framkom ny information gällande tidtabellen för gårdens planerade åtgärder. Åtgärderna gällande gården kommer att genomföras först under sommaren 2016.

 

I nuläget har en konditionsgranskning av byggnaden gjorts och resultaten som skall stå som grund för de kommande reparationerna väntas bli klara under sommaren. I dagsläget finns osäkerhet dels beträffande vilka renoveringsåtgärder som blir aktuella och dels beträffande tidtabellen för de planerade åtgärderna.

 

Eftersom ny information framkommit gällande tidtabellen för gårdens planerade renovering och att det i praktiken visat sig vara väldigt svårt att hitta utrymmen för de tre klasser som behövs som tilläggsutrymmen när klassrummen i Kärnhuset inte används finns det skäl att ompröva beslutet om att barackutrymmena sägs upp från 31.7.2015. Eftersom barackutrymmena på gården ännu läsåret 2015-2016 skulle möjliggöra lösningar som är mera verksamhetsmässigt ändamålsenliga finns det skäl att överväga att barackutrymmena hålls kvar ännu nästa läsår. Kostnadseffekterna för denna lösning är ca 36 000 på årsnivå.

 

Inom det svenska serviceområdet finns redan tecken som tyder på att budgeten kommer att överskridas under verksamhetsåret och denna lösning skulle medföra att en inbesparning i hyreskostnaderna som var planerad inte kan nås beträffande barackutrymmena.

 

Ifall baracken ännu hålls kvar läsåret 2015-2016 är det skäl att påtala att baracken behöver förflyttas från Sirkkala området omedelbart efter att hyresavtalet gått ut, eftersom det i nuvarande avtal finns möjlighet att hålla kvar baracken på samma område ännu 12 månader efter att hyreskontraktet gått ut. Det är nödvändigt att baracken fås bort från gårdsplanen genast efter läsårets slut så att de planerade åtgärderna gällande gården kan genomföras under sommaren 2016.

 

Tilläggsmaterial 1:                Hyresavtal gällande baracken

 

Tilläggsmaterial 2:               Utdrag ur inneluftsgruppens protokoll från 13.5.2015 gällande Sirkkala skola

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att svenskspråkig fostran och undervisning håller kvar baracken på Sirkkala gård under läsåret 2015-2016 och påtalar att baracken omedelbart efter att hyresavtalet gått ut bör avlägsnas från Sirkkala skolas gårdsplan.

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att svenskspråkig fostran och undervisning håller kvar baracken på Sirkkala gård under läsåret 1.8.2015 - 4.6.2016 och påtalar att baracken omedelbart efter att hyresavtalet gått ut 4.6.2016 bör avlägsnas från Sirkkala skolas gårdsplan.

Sändlista

åtgAaltonen Tiina
förkKarlsson Hanna
förkKurtén Elise
åtgLumme Merja
förkRosenberg Nina